Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy egy kínai hadihajó majdnem nekiment egy amerikai rombolónak a Tajvani-szorosban

2023. június 4., vasárnap 15:01

Az Egyesült Államok indo-csendes-óceáni parancsnoksága szerint a kínai haditengerészet egyik hajója „nem biztonságos” manővereket hajtott végre egy amerikai romboló közelében a Tajvani-szorosban.

A kínai haditengerészet egyik hajója 137 méteren belül közelített meg egy amerikai rombolót a Dél-kínai-tengeren szombaton. Az amerikai védelmi minisztérium vasárnap elítélte a kínai hadsereg „egyre kockázatosabb” akcióit Ázsiában, miután az elmúlt napokban két incidens is történt a két ország hadereje között.

A szombati incidensre reagálva 

az Egyesült Államok Indo-Csendes-óceáni Parancsnoksága közleményt adott ki, amely szerint a kínai hajó tettei megsértették a nemzetközi vizeken való biztonságos mozgás szabályait.

Az Al Jazeera információi szerint a kínai hajó a bal oldalon előzte meg az amerikai USS Chung-Hoon rombolót, amelynek lassítania kellett, hogy elkerülje az ütközést. A kínai hajó ezután jobb oldalról, másodszor is száz méterrel haladt el az amerikai hajó orra előtt.

A kínai hadsereg közölte, megfigyelte az áthaladást, azonban nem tett említést az incidensről, és azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy szándékosan bajt okoznak a Tajvani-szorosban.

„Az érintett országok szándékosan idéznek elő incidenseket a Tajvani-szoros térségében, szándékosan provokálnak kockázatokat, rosszindulatúan aláássák a regionális békét és stabilitást, és rossz jelzést küldenek a »Tajvan függetlenségéért harcoló erőknek«” – áll a közleményben.

Az incidenst a napokban egy hasonló eset előzte meg, korábban Washington egy kínai vadászpilótát azzal vádolt, hogy május 26-án „indokolatlan agresszív manővert” hajtott végre egy, a Dél-kínai-tenger felett repülő amerikai felderítő repülőgép közelében. Peking ezzel szemben azt vetette Washington szemére, hogy az amerikai gép „szándékosan hatolt be” egy kínai gyakorlótérre, „hogy (felderítő) műveleteket hajtson végre” – írta az MTI.

Feszült a viszony Tajvan miatt

Az Egyesült Államok és Kína között több szempontból is feszült a viszony, elsősorban azonban Tajvan ügyében alakult ki konfliktus. Mint írtuk, az Egyesült Államoknak fokozódott az aggodalma azzal kapcsolatban, hogy Peking megkísérelheti erőszakkal elfoglalni Tajvant. Kína saját területeként tekint a szigetre annak ellenére, hogy a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta Tajvannak önálló kormánya van. Emellett Peking az utóbbi időben gyorsuló ütemben bővítette haditengerészetét is.

Rovatok