Index Vakbarát Hírportál

Katasztrofális robbantás történt Ukrajnában, megkezdődött az evakuáció

2023. június 6., kedd 06:24 | aznap frissítve

Kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat. Hogy pontosan ki áll az akció mögött, azt nem tudni, mert az oroszok és az ukránok egyaránt egymást vádolják. A robbantás következtében több tucat települést önthet el az árvíz néhány órán belül.

Cikkünk folyamatosan frissül, eddig – többek közt – ezekről számoltunk be kora reggel óta:

Ez a videó látott először napvilágot 

A Dnyeper folyón, Herszon közelében, orosz megszállás alatt álló területen lévő gát felrobbantásáról előszőr az orosz és ukrán nyelvű közösségi médiában jelentek meg a hírek. Azóta már néhány videófelvételt is közzétettek a helyszínről, többek közt az alábbit is.

Az egyik felvételen – amelynek hitelességét egyelőre nem tudtuk ellenőrizni – állítólag még a gát felrobbantásának pillanata is látható. (Frissítés:  időközben kiderült, hogy az utóbbi videón egy korábbi robbanás látható a gátnál, erről alább írunk részletesen. A fentebb látható, beágyazott videót azonban több magas rangú ukrán tisztviselő is megosztotta, így annak hitelességét egyelőre nincs okunk kétségbe vonni).

Órákon belül „kritikus” tartományba érhet a vízszínt

A brit The Guardian azt írja, hogy orosz részről Nova Kahovka kinevezett polgármestere először cáfolta a közösségi médiában megjelent értesüléseket a gát felrobbantásáról. Később a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség viszont arról számolt be, hogy felrobbant a gát. Az oroszok azóta „terrorcselekményként” emlegetik a történteket (rendszerint az ukrán szabotázsakciókat szokták így jellemezni).

A robbantásról az ukrán hadsereg is kiadott már egy közleményt. Abban azt írták, hogy az orosz hadsereg hajtotta végre az akciót, és hogy jelenleg is zajlik a következmények, a lehetséges károk felmérése.

Olekszandr Produkin, a Herszoni terület kormányzója nemrég azt írta, hogy megkezdték az evaukációt azokban a falvakban, amelyek víz alá kerülhetnek. Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó pedig arról számolt be, hogy a vízszint 5 órán belül a „kritikus” tartományba érhet.

Egyben felszólította a megszállt területeken élőket is arra, hogy meneküljenek el a veszélyeztetett helyekről.

Miért katasztrofális, ami történt?

A 30 méter magas, több mint 3 kilométer hosszú gát még 1956-ban épült, a kahovkai vízerőmű részeként,

ÉS EGY NAGYOBB TÓnyi vizet tartott vissza.

A The Guardian szerint a víztározóban nagyjából annyi víz volt, mint amennyi az utahi Nagy Sóstóban található (összehasonlításképp: ennek a víztömege mintegy 18,95 köbkilométer, ami majdnem tízszerese a Balatonénak).

A portál szerint még az sincs kizárva, hogy a háború előtt több százezer lakossal rendelkező Herszon városát is elönti az árvíz. Másrészt a Krím-félsziget, a zaporizzsjai atomerőmű vízellátását, illetve közvetve még Ukrajna energiaellátását is megnehezítheti a gát felrobbantása,

Az ukrán rendőrség is evakuációra szólított fel

Az ukrán rendőrök a közösségi médiában közzétettek egy felhívást, amelyben felsoroltak 9 olyan, a Dnyeper jobb partján lévő települést, amelyet elönthet a víz. Hozzátették azt is, hogy Herszon városának egy része, a Korabel nevű sziget is víz alá kerülhet.

A veszélyeztetett területen élőket arra kérték, hogy

Az oroszok azt írták, hogy 80 település kerülhet víz alá 

A TASZSZ orosz állami hírügynökség katasztrófavédelmi források alapján azt írta a The Guardian, hogy mintegy 80 települést önthet el a víz. Azt, hogy pontosan mely települések érintettek, egyelőre nem sorolták fel.

Az ukránok eddig név szerint Mikolajivka, Olhivka, Lijovo, Tjahinka, Ivanivka, Tokarivka, Ponitativka, Pridniprovszke és Szadova és Herszon településeket sorolták fel a veszélyeztetettek közt.

Már korábban is károk keletkezhettek a gátban 

Evan Hill, a The Washington Post újságírója osztotta meg a Maxar Technologies nevű vállalat műholdas felvételeit, amelyeken az látható, hogy a gátban már az utóbbi napokban is károk keletkezhettek.

Az első fotó május 28-án készült, a második pedig június 5-én. Az utóbbin az látható, hogy a gát egy szakaszán akkora kár keletkezett, hogy az út is beszakadt.

Videó készült arról, hogy milyen területeket önthet el a víz

Arról, hogy a víz milyen területeket önthet el, szintén készült már egy videó.

Evan Hill mindehhez azt is hozzátette egy másik bejegyzésben, hogy a vízszint a robbantás előtt példátlanul magas szinten volt, szerinte azért, mert az orosz erők túlságosan kevés kaput tartottak nyitva az utóbbi hetekben (az előző hónapokban pont ennek ellenkezője volt a jellemző, akkor történelmien alacsony szintre esett vissza a vízszint).

A The Guardian szerint a gátat – normál esetben – felügyelő ukrán vállalat, az Ukrhydroenergo már május 25-én is szóvá tette, hogy az oroszok nem megfelelően kezelik a gátat, és hogy emiatt a Zaporizzsjai területen már akkor is elöntött pár települést a víz. Sőt, május elején még egy orosz tisztviselő is figyelmeztetett arra, hogy túl magas a vízszint, és ez veszélyeztetheti az atomerőművet.

Mindeközben Noha Kahovka egy része egy felvétel szerint már víz alá is került.

Zelenszkij rendkívüli ülést hívott össze; tavaly ősszel is volt már egy robbantás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a robbantás miatt rendkívüli ülést hívott össze az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács számára. Erről Olekszij Danyilov, a tanács főtitkára számolt be a Twitteren, de további részleteket egyelőre nem osztott meg.

Zelenszkij hivatalának vezetője, Andrij Jermak „ökocídiumnak” nevezte azt, ami történt. Az ukránok már akkor is ugyanezzel vádolták meg az oroszokat, amikor a vízszint nagyon alacsony szintre csökkent a kahovkai gátnál. Jermak azt is hozzátette, hogy a robbantás a zaporizzsjai atomerőműre is veszélyt jelenthet.

A gátnál tavaly ősszel is történt már egy robbantás, arról az esetről itt számoltunk be. Arról a detonációról videó is készült, ez látható a cikkünk elején beágyazott videóban is (a felvételt eredetileg az orosz Izvesztyija tette közzé).

A Maxar Technologies által közzétett képeken akkor az látszott, hogy a gát északi részén és a vízerőmű zsilipkapujánál keletkeztek károk.

„Ez hülyeség” – mondta először a Nova Kahovka polgármestere a robbantásról, majd meggondolta magát 

A RIA Novosztyi órákkal ezelőtt még arról számolt be, hogy Vlagyimir Leontyev, a város polgármestere cáfolta a közösségi médiában terjedő információkat, és azt mondta:

Ez hülyeség! Minden rendben, mindenhol minden rendben van, épp most léptem kapcsolatba velük rádión. Minden rendben van a városban, minden csöndes és nyugodt.

Nem sokkal később a polgármester már azt közölte, hogy egy tüzérségi támadás következtében a gát egy része megsemmisült, és elismerte, hogy megemelkedett a vízszint, de azt mondta, hogy evakuációra nincs szükség Nova Kahovkában. 

Az utóbbi kijelentése után 12 perccel aztán a RIA Novosztyi már arról számolt be, hogy a városvezető közölte: mégis szükség lehet evakuációra, legalábbis a környékbeli településeken.

Herszont is elöntötte az árvíz, újabb felvételek érkeztek

Az Ukrajinszka Pravda szerint már Herszon városát is elérte a víz.

A város katonai közigazgatásának vezetője, Roman Mrocsko arról számolt be, hogy a Korabel városnegyedben le kellett kapcsolni az elektromos ellátást, és néhány óra múlva a gázellátással is ugyanígy tesznek, biztonsági okokból kifolyólag.

Ezen kívül több olyan felvétel is terjed a közösségi médiában, amely már reggel készült a gátról (hitelességüket egyelőre nem tudjuk megerősíteni). Az egyik ilyen videón állítólag az látható, hogy az építmény leszakadása után a víz alatti ismét történhetett valami, ami egy újabb robbanásnak tűnik.

Mindeközben a gát generátortermének közelében is készült egy felvétel, amelyen pár méteres távolságból látható az áradás. 

Zelenszkij és tanácsadója így magyarázza a történteket

Az ukrán elnök egy Twitter-posztban megosztotta a cikkünk legelején bemutatott videót, és azt írta, hogy „orosz terroristák" állnak az akció mögött.

Hozzátette azt is: szerinte mindez az egész világ számára bizonyítja, hogy „az ukrán föld minden szegletéből ki kell űzni őket.

Csak az ukrán győzelem garantálja a biztonságot. És a győzelem el fog jönni. A terroristák nem lesznek képesek arra, hogy megállítsák Ukrajnát vízzel, rakétákkal, vagy bármi mással.

– írta.

MIhajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója ehhez mindezt azzal egészítette ki a saját posztjában: a támadás célja az lehetett, hogy az oroszok a gát felrobbantásával megállítsák az előrenyomuló ukrán hadsereget, lelassítsák a háború lezáró szakszást, és hogy átvegyék a kezdeményezést az információs hadviselésben.

Hozzáfűzte azt is, hogy mindez a nemzetközi jog szerint is is súlyos háborús bűnnek minősül, amiért Oroszországot felelősségre kell vonni, és „terrorista állammá” kell nyilvánítani.

Orosz részről nagy a csönd, de közben egy radioaktív terrortámadás előkészítésével vádolják a ukránokat

Orosz részről a magas rangú állami vezetők egyelőre nem kommentálták a kahovkai gátnál történteket. Jelzésértékű lehet viszont az orosz kormányzati kommunikáció szempontjából, hogy a RIA Novosztyi kedd reggel az orosz titkosszolgálat (FSZB) alapján azt írta, hogy

az ukránok egy terrortámadásra készültek Oroszország területén, egy olyan „piszkos bombával", amely radioaktív elemeket is tartalmaz.

Állításuk szerint az akciót 2023 májusban akarták végrehajtani az Ivanovói területen, egy légibázisnál, és a célja az lett volna, hogy felrobbantsanak néhány repülőgépet, de ezzel lakhatatlanná tettek volna bizonyos területeket is. 

Az FSZB azt állítja, hogy sikerült elfogniuk két ukrán drónpilótát, akiknek a bombát le kellett volna dobnia. Szerintük Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője készítette elő a támadást, és ő áll öt másik szabotázsakció mögött is, amelyeket Oroszország területén hajtottak létre üzemanyagtárolók és energetikai létesítmények ellen.

22 ezer ember lehet veszélyeztetett helyen az oroszok szerint

Az orosz állami hírügynökség riportere egy videó is megosztott Nova Kahovkából, ahol folyamatosan emelkedik a vízszint.

A város polgármestere legutóbb azt mondta, hogy a gát irányítószerkezetét robbantották fel, de magában a gátban nem keletkezett kár. Állítása szerint Nova Kahovkában 2,5 és 4 méter közti mértékben emelkedett meg a Dnyeper vízszintje, és nagyjából 300 házat önthet el a víz. Evakuációra azonban a városban nincs szükség állítása szerint. 

Mindeközben a RIA Novosztyi a herszoni orosz hatóságokra hivatkozva azt írta, hogy 14 település kerülhet a víz alá, ahol összesen 22 ezer ember él.

Négy napig tarthat az áradás

Időközben a gátat felügyelő, cikkünkben korábban említett ukrán vállalat, az Ukrhydroenergo kiadott egy tájékoztatást a történtekről, amelyben azt írták: úgy tudják, hogy a gát generátorszobájában történt a robbanás, 

és a detonáció következtében helyrehozhatatlan károk keletkeztek az egész építményben.

Állításuk szerint 4 napba telhet bele, míg a tározó vize leereszkedik, és az áradás azt is veszélyeztetheti, hogy el tudják-e látni elegendő hűtővízzel a zaporizzsjai atomerőművet (mivel ezt is víztározóból biztosították). 

Nova Kahovka polgármestere szintén azt mondta a CNN szerint, hogy „jelenleg nem lehetséges” a gát megjavítása.

Kell-e tartani katasztrófától az atomerőműnél?

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) azt írta, hogy megfigyelés alatt tartják a helyzetet, és hogy a robbantás nem jelent közvetlen veszélyt a zaporizzsjai atomerőműre.

Az AFP hírügynökség egyik rövid beszámolója szerint az ukránok azt közölték, hogy megnőtt egy nukleáris katasztrófa veszélye –  miközben a CNN szerint az atomerőművet fenntartó ukrán atomenergiai ügynökség azt írta, hogy irányításuk alatt tartják a helyzetet (nem világos, hogy az AFP pontosan kit/honnan idézett az említett posztban). 

Kora délutánra lehet kritikus a helyzet

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a CNN-nek azt mondta: a víztározóban óránként körülbelül 15 centiméterrel csökken a vízszint, és ennek következtében

magyar idő szerint körülbelül 13.30-ra érhet a kritikus tartományba.

Hozzátette azt is, hogy az áradásnak már most katasztrofális következményeit vannak, és hogy az oroszok szerinte a Krím félsziget lakosságát is feláldozták az ukrán ellentámadás megállítása érdekében, mivel a félsziget több évig megfelelő vízellátás nélkül maradhat.

Ezen kívül többezer vagy akár többtízezer embernek kell elmenekülnie, többszáz otthont és farmot önthet el a víz, és a helyi állatvilág, ökoszisztéma is veszélybe kerülhet a következő órákban – tette hozzá Podoljak.

Az Európai Tanács elnöke is állást foglalt az akcióval kapcsolatban

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy Twitter-posztban azt írta, hogy az orosz felet tartja felelősnek a történekért, akiket felelősségre is fognak vonni.

Napirenden lesz ez a kérdés Tanács júniusi csúcstalálkozóján is 

– írta a posztban, hozzátéve: azt is javasolni fogja a találkozón, hogy nyújtsanak segítséget az árvízkárosultaknak.  

Hetekig akadályozhatja a robbantás az ukrán offenzívát

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének vezetője azt írta, hogy a gátat vélhetően az oroszok robbanthatták fel, mivel az ukrán műveleteket ezzel több hétig megakadályozhatják a gáttól északra és délre is. Mint írta, a gáttól délre az áradás, északra pedig az apadás akadályozhatja ezt, ugyanis a sáros tómedren nehezebb lesz átkelni, mint ahogy eddig motorcsónakokkal tették az ukránok.

Sok gát van még észak felé, egy tabu most megdőlt. Ha az oroszok leromboljak a Dnyeper gátakat, a keleti ukrán hadsereg utánpótlása jelentősen megnehezül, a gátperemek általában utak/vasutak is

– tette hozzá.

Legalább 9 települést már el is öntött a víz

A Herszoni terület kormányzója arról számolt be, hogy – Herszon városának egy kis részén, a Korabel szigeten kívül – helyi idő szerint fél 8-ra már nyolc további települést részben vagy teljesen elöntött a víz.

Ezek Tjahinka, Lviv [nem azonos a nyugat-ukrajnai várossal – a szerk.], Odradokamjanka, Ivanivka, Mikilszke, Tovarivka, Ponyativka és Bilozerka voltak.  A kormányzó szerint az elöntött településekről busszal evakuáljak a lakosokat Mikolaj városába, ahonnan Ukrajna távolabbi településeire viszik tovább őket. Ezen kívül Herszon városából is evakuációs vonatjáratok indulnak Mikolajivba. 

Hozzáfűzte azt is: a következő órákban újabb településnek fognak víz alá kerülni, de a hatóságok fel vannak készülve erre. 

Évtizedek óta nem látott katasztrófa Európában

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt írta, hogy ami a kahovkai gátnál történt, az évtizedek óta a legsúlyosabb ember által okozott katasztrófa lehet egész Európában.

Ez egy szörnyű háborús bűn. Az egyetlen mód Oroszország, a 21. század legnagyobb terroristájának megállítására az, ha kiűzzük Ukrajnából

– írta a Twitteren.

Később, egy másik posztban nekitámadt azoknak a sajtótermékeknek, akik azt írták, hogy „Oroszország és Ukrajna egymást vádolja” a gát felrobbantása miatt. Szerinte ez „felháborító”, mert az ukrán oldalon „a tények” és a természeti katasztrófa következményei vannak, a másik oldalon pedig a „propaganda”.

Most már az ukrán miniszterelnök is 80 veszélyeztetett településről beszél

Először az orosz TASZSZ hírügynökség írt arról, hogy 80 települést önthet el a víz. Kedd reggel Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is ugyanezt a számot közölte a Telegramon közzétett posztjában.

Mint írta, az evakuáció zajlik, és igyekeznek felmérni a helyzetet a zaporizzsjai atomerőműben is, de mivel nem tudnak hozzáférni a létesítményhez, ezért ez nem egyszerű. Hozzáfűzte azt is, hogy a világnak nem csak szavakkal, hanem tettekkel is felelősségre kell vonnia Oroszországot. 

Az oroszok szerint ezt az eszközt használták az ukránok a csapáshoz

A RIA Novosztyi egy cikkében azt írta, hogy az ukránok egy Vilha–M típusú rakéta-sorozatvető segítségével hajthatták végre tüzérségi támadást a gát ellen. Ez egy ukrán fejlesztésű eszköz, amely – a nagy robbanófeje által – masszív célpontok megsemmisítésére is alkalmas lehet, részletesen írtunk róla ebben a cikkünkben.

Az ukránok mindeközben azt állítják, hogy az oroszok robbantották fel a gátat, de hogy pontosan miként, azt egyelőre nem közölték.

Noha Kahovkát elfoglalták – a hattyúk

Több friss fotó is készült Noha Kahovka városáról, amelynek egyes részein a polgármester szerint már tíz méter magasra emelkedett a vízszint.

Az alábbi videón a városi ikonikus épülete, a kulturális palota látható, amint épp elúszik előtte két hattyú.

Időközben a helyi polgármester azt is közölte, hogy megkezdték az evakuációt a városban (amelyről órákkal ezelőtt még azt mondta, hogy nem lesz szükség rá). Hozzátette, hogy az elektromos áramot is lekapcsolták az áradás által veszélyeztetett helyeken.

Zelenszkij szülővárosában kitört a pánik

Olekszandr Vilkul, Krivij Rih (ahol az ukrán elnök született és felnőtt) polgármestere arra kérte a város lakóit egy Telegram-posztban, hogy hagyjanak fel a „pánikolással”.

Már írtam, hogy lesz vízünk

– fogalmazott, reagálva arra, hogy a vízfogyasztás a duplájára nőtt az utóbbi öt órában, mivel az emberek elkezdték pánikszerűen tartalékolni a vizet, attól félve, hogy a robbantás miatt nem lesz biztosítva az ellátásuk a közeljövőben. 

Egy korábbi posztjában Vilkul azt írta, hogy rendkívüli ülést tartottak a robbantás miatt, és hogy a helyzet valóban nehéz, de irányítás alatt tartják. Ott úgy fogalmazott:  már egy évvel ezelőtt (amikor Nova Kahovka orosz megszállás alá került) ráébedtek arra, hogy veszélybe kerülhet a vízellátás, ezért több lépést is tettek erre az eshetőségre készülve, amivel most sikerült némi időt nyerniük.

A városvezető azt írta, hogy mindemellett nagyjából 30 százalékkal csökkenteni kell a vízfogyasztást Krivij Rihnek azon a részein, amelyet a kahovkai víztározóból láttak el. Ezt elsősorban a városi iparvállalataiban kell végrehajtani, ezért arra kérte a vállalkozások vezetőit, hogy önkéntesen tegyék meg a lépéseket.

Ezen kívül közölte, hogy tilos lesz slaggal locsolni, és a víznyomást csökkenteni fogják délután 10 és reggel 5 óra közt, akkor a társasházakban legfeljebb az első emeleten lesz víz. 

Ezt kell tenni annak, aki nem tud elmelenkülni

Az ukrán kormányzat egy részletes tájékoztatót írt azoknak, akik a veszélyeztetett településeken élnek.

Mindezt az ukrán sajtó is segít terjeszteni. Mint korábban írtuk, azt előzőleg már felsorolták, hogy miként kell végrehajtani az evakuációt, de azóta többek közt arra is kitértek, hogy mit tegyen az, aki nem tud elmenekülni.

Nekik – a legfontosabb tárgyaikkal, dokumentumaikkal együtt – a lehető legmagasabb helyre kell felmászniuk, és onnan kell segítséget kérniük (hangjelzéssel, fényes tárgyakkal stb.), majd követniük a katasztrófavédők utasításait. A tájékoztatóban arra is kérték az embereket, hogy a csónakokat, tutajokat ne zsúfolják túl, mert abból baj lehet.

Véget ért Zelenszkijék rendkívüli ülése; az ukrán elnök szerint ekkor történt a robbanás

Az ukrán elnök a Telegramon számolt be arról, hogy megtartották a Nemzetbiztonsági Tanács ma reggel összehívott rendkívüli ülését.

Zelenszkij a posztban azt írta, hogy a robbanás helyi idő szerint hajnali 02.50-kor történt. Mint írta, az ülésen döntöttek az evakuáció végrehajtásáról, és arról is, hogy megkezdik minden olyan város és falu vízellátásának pótlását, amelyet a kahovkai víztározóból láttak el. Ezen kívül döntöttek több külpolitikai lépésről is, amelyeket annak érdekében fognak végrehajtani, hogy Oroszországot nemzetközileg felelősségre vonják a történtek miatt. 

Víz alá került a vízerőmű, egész házak úsznak a Dnyeperen

Egy helyszíni videó szerint a gát átszakadása után teljesen a víz alá került a Nova Kahovkában található vízerőmű.

Egy másik videón pedig az látható, amint egy elsodort ház úszik a Dnyeper

Az ukránok szerint a gát felrobbantása nem fogja megakadályozni a támadást 

Natalja Humenjuk, az ukrán hadsereg déli parancsnokságának szóvivője „hisztérikus reakciónak” nevezte a gát felrobbantását az oroszok részéről. Szerinte tudtak arról, hogy hamarosan az ukrán csapatok átkelhetnek a folyón, és ezt próbálták megelőzni ezzel. 

Mindeközben egy magas rangú ukrán parancsnok azt mondta az Ukrinform hírügynökségnek, hogy a robbantás sem fogja megakadályozni az ukrán offenzíva előrehaladását. Állítása szerint ugyanis az ukrán hadvezetés számolt az efféle akciók lehetőségével, 

Szakértőket kérdeztünk a következményekről

Mindeközben az Indexnek nyilatkozott a történtekről Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus szakmai igazgatója, valamint  Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő is.

Az ukrajnai háború fejleményeit kedden is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben

Rovatok