Index Vakbarát Hírportál

Túl van a szerdai műtéten Ferenc pápa

2023. június 7., szerda 19:13

Sikeresen lezajlott Ferenc pápa műtéte, amelynek a célja az volt, hogy helyrehozzák a hasfalában lévő sérvet, ami a 86 éves pápát sújtó legújabb betegség. A pápának két évvel ezelőtt eltávolították már a vastagbele egy részét.

A Vatikán közölte, hogy a háromórás műtét közben – amelyhez a pápát általános érzéstelenítésben kellett altatni – nem merült fel semmilyen komplikáció.

A 86 éves pápa várhatóan több napig a római Gemelli kórházban marad. Elővigyázatosságból június 18-áig minden pápai audienciát töröltek a Vatikán közlése szerint.

Bár sérvműtéteket ritkán végeznek sürgősségi alapon, a beavatkozás némileg sürgősnek tűnt, mivel csak egy nappal azután ütemezték be, hogy a szentatya vizsgálatra ment a kórházba. A pápa orvosai kétségkívül elegendő időt akartak hagyni neki a gyógyulásra a nyár folyamán esedékes sűrű utazási programja előtt.

A pápa egy fájdalmas és súlyosbodó sérvtől szenvedett, amely egy korábbi hegen alakult ki, feltehetően a 2021-es vastagbélműtétje után. A szakértők szerint a sérv kialakulása, az úgynevezett laparocele a bélműtétek ismert szövődménye. Az aggodalom oka az volt, hogy a bél egy része kidudorodhatott a szakadáson keresztül, és beszorulhatott – írja az AP hírügynökség.

Rovatok