Index Vakbarát Hírportál

New York városa beperelte a Hyundait és a Kiát, mert túl könnyű ellopni a kocsijaikat

2023. június 7., szerda 13:50

New York több amerikai város után beperelt két dél-koreai autógyártót. A cégek nem építettek indításgátlót a modelljeikbe, a lopások száma hihetetlen arányban megugrott.

New York városa kedden beperelte a Hyundai Motor és a Kia autógyárakat, hanyagsággal vádolva a dél-koreai autógyártókat, mert közveszélyt okoznak azzal, hogy túl könnyen ellopható járműveket árulnak − írta meg a Reuters

Az Egyesült Államok legnépesebb városa több más nagyvároshoz csatlakozott, amelyek korábban már beperelték a Hyundait és a Kiát a lopások miatt, köztük Baltimore, Cleveland, Milwaukee, San Diego és Seattle.

A manhattani szövetségi bíróságon benyújtott panaszában New York azt kifogásolta, hogy az autógyártók 2011 és 2022 között elmulasztották az indításgátlónak nevezett lopásgátló eszközök beszerelését a legtöbb autójukba, ami „szinte egyedülálló” az autógyártók között.

New York szerint ez „megnyitotta a kapukat a járműlopások, a bűnözési hullámok, a vakmerő vezetés és a közkárosítás előtt”, amit a TikTok-videók súlyosbítottak, amelyekben bemutatják, hogyan lehet ellopni a nyomógombos gyújtás és indításgátló nélküli autókat.

Robbanásszerűen megsokszorozódtak az autólopások

A város szerint a bejelentett lopott Hyundaiok és Kiák száma tavaly megduplázódott, majd 2023 első négy hónapjában „gyakorlatilag robbanásszerűen megemelkedett a lopások száma”: 977 lopást jelentettek be, szemben a 2022-es év ugyanezen időszakának 148 lopásával.

Ezzel szemben a város szerint a BMW, a Ford, a Honda, a Mercedes, a Nissan és a Toyota járműveinek lopásai idén csökkentek.

A kereset határozatlan összegű kártérítést és büntető kártérítést követel.

A Hyundai közleményében elmondta, hogy 2021 novemberében minden járművében alapfelszereltséggé tette az indításgátlót, és lépéseket tett, többek között szoftverfrissítést hajtott végre a lopások veszélyének csökkentése érdekében.

A Kia nyilatkozatában szintén a lopás elleni erőfeszítéseire hivatkozott, és közölte, hogy együttműködik a New York-i bűnüldöző szervekkel az autólopások elleni küzdelemben. Emellett alaptalannak nevezte a város keresetét.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok