Index Vakbarát Hírportál

Orosz politikus: Magyarország részt vesz majd Ukrajna feldarabolásában

2023. június 8., csütörtök 19:07

Az orosz nacionalista pártvezér, Alekszej Zsuravljov szerint Lengyelország már régóta „nyitogatja a száját, hogy harapjon egyet” Ukrajnából. Úgy véli azonban, nem Lengyelország az egyetlen, amelynek fáj a foga Nyugat-Ukrajna egy részére; többek között Magyarországot is idesorolja.

„Lengyelország, Magyarország és Románia részt akar venni Ukrajna felosztásában Kijev megsegítésének látszatával” – mondta a news.runak Alekszej Zsuravljov, az orosz védelmi bizottság alelnöke és a nacionalista Rogyina párt elnöke. A parlamenti képviselő szerint ezért van az, hogy Andrzej Duda lengyel elnök a tárgyalásokon „kényszeredetten mosolyog” Volodimir Zelenszkij ukrán vezetőre.

Most, hogy az ukrán csapatok a Donbaszban ostromolják erődítményeinket, lehetőség nyílik arra, hogy a Nyugat-Ukrajnára igényt tartó Lengyelország, Magyarország és Románia elfoglalja ezeket a területeket Kijev megsegítésének álcája alatt

– fogalmazott az orosz politikus. Hozzátette: „Lengyelország már régóta nyitogatja a száját, hogy harapjon egyet az ukrán Galíciából”.

A nacionalista pártelnök ezzel a kijelentéssel kommentálta Anders Rasmussen volt NATO-főtitkár kijelentését, amely szerint Lengyelország és a balti államok közvetlenül beavatkozhatnak az ukrajnai konfliktusba.

Rasmussen korábban azt mondta, hogy egyes NATO-tagállamok csapatokat küldhetnek Ukrajnába. Szerinte ez akkor lehetséges, ha Kijev nem kap biztonsági garanciákat a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón. A volt NATO-vezér kifejtette, hogy a lengyel vezetés összeállíthat egy koalíciót azokból, akik hajlandók belépni az ukrajnai konfliktusba.

Moszkva már egy ideje pedzegeti a témát

Korábban Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök és az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője osztotta meg gondolatait arról, hogy a háború után hogyan fog kinézni Európa térképe. Az orosz politikus úgy véli, hogy Ukrajnát felosztják, és csak a kijevi régió marad meg Ukrajnaként.

Elképzelését elsőként még 2022 nyarán osztotta meg követőivel, és úgy képzelte el, hogy Ukrajna nagy része, sőt Moldova egy darabja is Moszkva irányítása alá kerül. 

Vinnyica és Csernyivci megye azonban – bejegyzése szerint – Románia területéhez tartozik majd. Lengyelország kapná meg Zsitomir, Hmelnickij, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Rivne, Luck és Lviv megyét, Magyarországnak pedig Kárpátalját szánják.

Rovatok