Index Vakbarát Hírportál

Minden, amit a kahovkai gát felrobbantásáról tudni érdemes

2023. június 8., csütörtök 08:11

A szakértők szerint mind a két fél rosszul járt bizonyos értelemben a Nova Kahovkában található gát felrobbantása miatt, azonban egyértelműen Ukrajna húzta a rövidebbet. Több ezer embert evakuáltak, a mentés még mindig zajlik, és értékes termőföldek kerültek víz alá. A legégetőbb kérdés azonban még mindig az, hogy ki követte el a szabotázst.

Több ezer ember kénytelen elhagyni otthonát a Dél-Ukrajnában található kahovkai gát felrobbantásának következtében, miközben még nem tetőzött az áradás. A katasztrófában már több ember meghalt mindkét oldalon, de az áldozatok konkrét számáról egyik fél sem közölt összesített adatokat. Az incidens szinte biztosan maradandó sebet ejt a környezeten is Dél-Ukrajnában. 

A kahovkai gát felrobbantása nagy valószínűséggel hatással lesz a már régóta hangoztatott nagy ukrán ellentámadás tervére, amely az elmúlt napokban már körvonalazódni látszott, miközben az áradás azokat a Dnyipro menti orosz erődítményeket is elmosta, amelyekkel meg akarták akadályozni az ukrán erők átkelését a folyón – írja a The Wall Street Journal

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint Oroszország azért robbantotta fel a gátat, hogy akadályozza az ukrán csapatok előrenyomulását.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont kijelentette, hogy a gát felrobbantása sem akadályozza az ukrán erőket. Oroszország Ukrajnát tette felelőssé a szabotázsért. Az Egyesült Államok jelenleg is azon dolgozik, hogy hírszerzési források alapján megállapítsa, ki a felelős az akcióért. 

A HERSZONI RÉGIÓ VEZETŐJE  KÖZÖLTE, HOGY AZ ÁRADÁS VÁRHATÓAN SZERDÁN TETŐZIK. A FOLYÓ NYUGATI PARTJÁN MÁR csaknem 2000 HÁZ KERÜLT VÍZ ALÁ.

Az evakuáció még mindig zajlik, a mentésről több helyszíni videó is készült.

További áradások várhatóak

Herszonban nagyszabású kimenekítésbe kezdtek az ukrán hatóságok, de az orosz tüzérségi támadások az evakuálás idejére sem álltak le. Darivkában egy részben víz alá került hidat őrző katonák elmondták, hogy nem az árvíz az egyetlen aggodalmuk, mert az orosz tüzérség kedden csapást mért a falura. Az orosz erők által megszállt területek egy részén szükségállapotot hirdettek az áradások miatt, csak kedden 900 embert evakuáltak a hatóságok.  

A brit védelmi minisztérium szerint a következő napokban a gát szerkezete tovább romlik, ezért további áradásokra is lehet számítani. A gát teljes keleti része, valamint az infrastruktúra jelentős része megsemmisült – közölték. A britek cáfolták, hogy az áradások komoly biztonsági veszélyt jelentenének a zaporizzsjai atomerőműre, amely 120 kilométerre található a gáttól, és a tározó vizére támaszkodik reaktorai hűtéséhez.

Az ukrán hatóságok szerint az áradás több mint 80 települést veszélyeztet, köztük a régió fővárosát, Herszont is.

Az orosz erők előnyhöz jutottak

Az ISW szerint a folyó nyugati partján lévő ukrán erők a keleti oldalon lévő orosz erők tüzérségi támadásai miatt kényszerültek evakuálásra, mivel a folyó most már átjárhatatlan, Oroszország átcsoportosíthatja erőit délnyugatról a front más szakaszainak megerősítésére.

Az ellentámadás pontos célját Kijev szigorúan őrzi, de katonai szakértők régóta azt állítják, hogy Ukrajna el akarja vágni Oroszországot a Krím félszigettől.

Az elárasztott térség pedig egy ilyen hadművelet egyik lehetséges útvonala lett volna.

A szakértők valószínűtlennek tartották az ukrán ellentámadást a Dnyiprón, a művelet nehézségére való tekintettel. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a gátrendszer az orosz erők által annektált Krímet is ellátta vízzel.

A gát felrobbantása miatti áradás nemcsak az ukrán lakosság otthonait tette lakhatatlanná, hanem termékeny földterületeket is tönkretehet, amelyet eddig a tározó vizével öntöztek

(Borítókép: Maxar Technologies / AP / MTI)

Rovatok