Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Boris Johnson parlamenti mandátumáról

2023. június 9., péntek 21:55

Boris Johnson azonnali hatállyal lemond képviselői mandátumáról, miután a képviselők által vezetett titoktartási jelentése azt vizsgálta, hogy félrevezette-e a parlamentet a volt brit miniszterelnök a Downing Street-i össznépi lerészegedéssel kapcsolatban.

A képviselők által vezetett titoktartási bizottság jelentése azt vizsgálta, hogy félrevezette-e a parlamentet azokkal a Downing Streeten tartott bulikkal kapcsolatban, melyeket tiltottak volna a koronavírus-járvány alatt bevezetett korlátozások. 

Boris Johnson szerint a vizsgálat egyetlen célja az volt, hogy őt elüldözhessék – írja a BBC.

Még mindig nem találtak egyetlen bizonyítékot sem arra, hogy tudatosan vagy gondatlanságból félrevezettem volna a parlamentet

– írta nyilatkozatában.

A bizottság előtt márciusban tett vallomásában Johnson elismerte, hogy félrevezette a parlamentet a koronavírus-járvány idején saját kormánya által elrendelt korlátozások megsértése ügyében, de tagadta, hogy szándékosan tette volna azt. 

A volt miniszterelnök péntek esti lemondása után kiadott nyilatkozatában így fogalmazott: „Nem hazudtam, és hiszem, hogy ezt a bizottság a szíve mélyén tudja”.

Rovatok