Index Vakbarát Hírportál

Bűnözési hullámot gerjesztett az ukrajnai háború a vidéki Angliában

2023. június 9., péntek 16:32

Megugrott a mezőgazdasági eszközök lopása Nagy-Britannia vidéki területein. A rendőrök szerint az Oroszországgal szemben foganatosított szankciók váltották ki a szaporodó bűncselekményeket.

A szervezett bűnözői bandák gyorsan növekvő mennyiségben küldik Európa keleti részeibe a gazdaságokból elemelt gépeket, berendezéseket és alkatrészeket. A kereslet irántuk az Oroszországot bénító nyugati szankciók bevezetése után szökött fel.

A felszerelések egy részét sikerült visszaszerezni. Így derült ki, hogy a célterület „kétségtelenül Kelet-Európa” – nyilatkozta a Politicónak a brit rendőrség vidéki bűnözés elleni egységét vezető főfelügyelője. Andrew Huddleston nem rendelkezik meggyőző bizonyítékokkal, hogy a lopott eszközök végső soron Oroszországban kötnek ki, de sem ő, sem vezető kollégái nem kételkednek ebben.

„Ha a szakmai véleményemet kérdezik egy olyan országról, amelyet szankciókkal sújtottak, akkor mindenképpen elvárható a feketepiac reagálása” – érvelt a főrendőr, aki magyarázatképp hozzátette, hogy „ezt teszik a bűnözők”.

Az Egyesült Királyságban az amúgy is elterjedt vidéki bűnözés az idén az egekbe szökött. „A legrosszabb, amit valaha is tapasztaltam” – jellemezte a helyzetet egy gazdálkodó, aki szerint szó szerint olyan a helyzet, mint járvány idején. „Semmi sincs biztonságban, bárhol is legyen” – panaszolta Eveey Hunter, egy hertfordshire-i farm tulajdonosa.

On Tuesday the #TVPRural Crime Taskforce assisted the South Bucks Rural Neighbourhood team with the execution of a search warrant in the Terrick area!

Multiple stolen vehicles, plant equipment & trailers were seized! 4 suspects were arrested & an investigation is underway pic.twitter.com/3ch0yvjQw4

— TVP Rural Crime Taskforce * * (@TVP_RuralCrime) March 9, 2023

Huddleston szerint Angliában és Walesben az idei első negyedévben több mint 300 százalékkal nőtt a géplopások száma. Kivált az építőipari és mezőgazdasági gépeket, köztük a kotrógépeket és a nagy értékű GPS-egységeket szemelték ki, amelyek segítségével a gazdák feltérképezhetik a földeket és hatékonyabban vethetik el a termést.

Konfliktushelyzetben virágzik a bűnözés

Az egyik vidéki biztosító szerint április volt a második legrosszabb hónap a GPS-lopások tekintetében. A károk az év első négy hónapjában megduplázódtak tavalyhoz képest, és meghaladták a félmillió fontot. A Mutual biztosító az aratási idény előtt arra figyelmeztetett, hogy az éjszakára gyakran a mezőn hagyott mezőgazdasági gépek és berendezések sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A mezőgazdasági eszközök gyártói, köztük a John Deere és a holland Lely nem sokkal azután függesztették fel a szállításokat Oroszországba és Belaruszba, hogy az orosz elnök parancsot adott Ukrajna megszállására. Az orosz erők már a háború első heteiben elfoglalták a John Deere ukrajnai, melitopoli gyárát, mivel az orosz gazdák nehezen jutottak hozzá a kulcsfontosságú pótalkatrészekhez. A becslések szerint csaknem 5 millió dollár értékű berendezést zsákmányoltak, amelynek egy része Csecsenföldön kötött ki. A tolvajok azonban arra nem készültek fel, hogy a mezőgazdasági gépek egy része távolról hatástalanítható, kiiktatható a munkából.

Köztudott, hogy a bűncselekmények „virágoznak a konfliktushelyzetekben” – emlékeztetett a nemzetközi szervezett bűnözés szakértője, a kanadai Simon Fraser Egyetem docense.

„Arra számítunk, hogy a szankciók, és általában a háború miatt világszerte kialakul egy egész sor termék, köztük mezőgazdasági eszközök, fegyverek és elektronikus berendezések feketepiaca” – mondta Nicole Jackson.

A szervezett bűnözői csoportok „nagyon gyorsan újítanak, és viszonylag gyorsan alkalmazkodnak a változásokhoz” – állítja az illinois-i Lewis Egyetem professzora, a transznacionális szervezett bűnözés szakértője. Ez – Vesna Markovic szerint – nem jár feltétlenül a vidéki bűnözés terjedésével, bizonyos cikkek szankciók miatti hiánya azonban növeli a bűncselekmények számát. Ráadásul vidéken könnyebb meglovasítani a szükséges berendezéseket.

Hi-tech lopásgátlás

A mezőgazdasági gépek eltulajdonítását a szigetország minden részéből jelentik, a leggyakrabban azonban Kelet-Angliában. Kentben például egyetlen májusi héten öt GPS-t emeltek el. Méregdrágák ugyan, 8-10 ezer fontba, több mint négymillió forintba is kerülhetnek, mégis könnyedén leszerelhetők.

A nagyobb mezőgazdasági berendezések teherautókba és konténerekbe rejtve hagyják el az Egyesült Királyságot. A kisebb tárgyakat, köztük a GPS-egységeket azonban akár posta vagy futárszolgálat is kézbesítheti. Májusban a brit rendőrök holland kollégáikat riasztották egy, a csatornán átkelő kompon szállított teherautóhoz, amelyben négy lopott kotrógépet és egy lószállító konténert találtak.

A brit parlamentben párthovatartozástól függetlenül, egyhangúan támogatják a törvényjavaslatot, amely előírná, hogy az eszközöket, még a GPS-rendszereket is lopásgátlóval és nyomkövetővel lássák el.

A brit gazdák egyelőre nem érzik magukat biztonságban.

A hertfordshire-i termelőtől hatvanezer font értékű felszerelést loptak el. Eveey Hunter ezek után négy kamerát szereltetett fel a farmja körül, amelyeket egy biztonsági cég a betakarítási szezonban heti 300 fontért éjjel-nappal felügyel. Hunter félelmei azonban csak fokozódtak. Most már „nem számít, hogy a traktor egy gabonaraktárban van bezárva vagy az udvaron áll, ahol van térfigyelő kamera – mindenképpen el fogják vinni”, ha megtetszik nekik – utalt a bűnözőkre.

(Borítókép: Dan Kitwood / Getty Images)

Rovatok