Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ segélyezést függesztett fel Etiópiában

2023. június 9., péntek 18:53

Az ENSZ ideiglenesen felfüggesztette Etiópia segélyezését az élelmiszer-szállítmányok megdézsmálása miatt –  jelentette be pénteken az Élelmezési Világprogram (WFP) szakosított szervezet. 

„Az élelmiszer-szállítmányok eltérítése teljesen elfogadhatatlan, és üdvözöljük az etióp kormány fogadkozását, hogy felelősségre fogja vonni a tetteseket” – mondta Cindy McCain, a WFP vezérigazgatója, amiről az MTI adott hírt.

A szárazság és a háborús konfliktusok miatt az ország körülbelül 120 millió lakosából nagyjából 20 millió számára létszükség az élelmiszersegély. A segélyszállítmányok jelentős része az USAID-tól és az ENSZ Élelmezési Világprogramjától érkezett. Az élelmiszer-szállítmányok felfüggesztése következtében megnőhet az éhezők és az alultápláltak száma Afrika második legnépesebb országában – jegyezte meg az AP hírügynökség.

Sem az USAID, sem a WFP vagy az etióp kormány nem közölte, hogy szerinte ki a felelős a szállítmányok megdézsmálásáért, de az amerikai szervezet szerint kiterjedten és szervezetten folyt az országban.

Úgy tűnik, hogy a szállítmányok eltérítését maguk az etióp országos és regionális hatóságok szervezik, és a hadsereg is részesül a segélyekből

– állapította meg a segélyszervezetek tevékenységét összehangoló HRDG-csoport.

Az USAID-del közös csütörtöki nyilatkozatában az etióp külügyminisztérium „mélységesen aggasztó felfedezésekről” számolt be, és közölte, hogy az Egyesült Államok segítségével nyomoz az ügyben a tettesek felelősségre vonása érdekében.

Samantha Power, a USAID vezetője az amerikai szenátus külügyi bizottságának készített jelentésében közölte, hogy Etiópia Tigré szövetségi államában a segélyek eltulajdonításáért „a novemberben véget ért háborús konfliktus résztvevői összejátszottak egymással”.

Pénteki közleményében a WFP közölte, hogy más programjai folytatódnak az etióp gyerekek, az anyák és az aszály sújtotta állattartók megsegítésére.

Rovatok