Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok közölték: semmit sem tudnak a Magyarországra szállított hadifoglyokról

2023. június 9., péntek 12:42

Csütörtökön derült ki, hogy orosz hadifogságba esett, kárpátaljai születésű ukrán katonákat szállítottak Magyarországra. Az ukrán hírszerzés most közölte: ők erről semmit sem tudnak, és vizsgálják, hogy mi történt. Időközben az ügy egy másik érintettje, a Máltai Szeretetszolgálat is megszólalt.

Mint megírtuk, az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleményéből derült ki, hogy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Magyarországra.

Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították

– írták az ezzel kapcsolatban kiadott közleményben.

Azóta kiderült, hogy egyházi keretek közt zajlott le az akció. A magyar kormány részéről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta: az Orosz Ortodox Egyház szívélyes gesztusa az, hogy a hadifoglyokat Magyarországra szállították.

Most viszont kiderült, hogy az ukránok erről az egészről semmit sem tudtak, ami még okozhat problémákat.

Az rbc.ua szerint Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés tisztviselője reagált a hírekre. Juszov az orosz patriarchátus közleményéről azt mondta: nem tudják megerősíteni, hogy valóban igaz-e az, amit az oroszok írtak.

Felvették a kapcsolatot a magyar külüggyel és Semjénnel

Juszov azt is hozzátette: az ukrán külügyminisztérium kérdéseket küldött a magyar külügynek és személyesen Semjén Zsoltnak is, hogy tisztázzák a történteket (nem világos, hogy mindezt az előtt vagy az után tették-e, hogy a miniszterelnök-helyettes nyilatkozott az ATV-nek). 

A tisztviselő elmondása szerint sem a külügy, sem a magyar kormány nekik még nem erősítette meg az Orosz Ortodox Egyház által közölt információkat. Még a Nemzetközi Vöröskeresztet is kérdezték ugyanerről, de onnan sem kaptak megerősítést.

A hírszerzőtiszt emiatt azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy az információ hamis, és hogy mindez egy orosz műveletnek a része. Jelenleg még vizsgálják, hogy tényleg sor került-e a foglyok átadására.

Azt is megjegyezte: az ukrán hírszerzés tud arról, hogy az orosz titkosszolgálat egy információs műveletre készül, amelynek a célja az, hogy javítsák Oroszország megítélését Európában. Mint mondta, az oroszok ezáltal a hadifoglyokat is a saját céljaikra használják fel.

Végül hozzátette, hogy Ukrajnában egyetlen szervezet van, amely a hadifoglyok visszatérésével, kiváltásával foglalkozhat. Mint mondta, Oroszország területén is működik egy hasonló szervezet, de nem tudnak arról, hogy ők bármit tettek volna ez ügyben.

A Máltai Szeretetszolgálat is közleményt adott ki

A szervezet egy rövid közleményben reagált a fejleményekre. Mint írták, „a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt”. 

A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni

– közölték, megerősítve ezzel azt, hogy valóban ők is részt vettek az akcióban.

Rovatok