Index Vakbarát Hírportál

Elutasították a fellebbezést, hamarosan megtörténhet Julian Assange amerikai kiadatása

2023. június 9., péntek 14:59

Julian Assange „veszélyesen közel” van ahhoz, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, miután legutóbbi jogi fellebbezését elveszítette.

Hamarosan kiadhatják Julian Assange-t az amerikai hatóságoknak – állítja a WikiLeaks alapítójának családja, valamint az ügyet hosszú ideje figyelemmel kísérő jogi szakértők.

The Guardian beszámolója szerint Assange ügyvédei azt mondják, ismét fellebbezni fognak ugyanannál a bíróságnál, szerintük azonban a férfi egyre jobban fél attól, hogy élete hátralévő részét börtönben töltheti, amiért több ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot szivárogtatott ki.

"Julian élete az ausztrál kormány kezében van" 

– állítja Assange felesége, Stella

A kedden kihirdetett háromoldalas ítéletében Jonathan Swift, a brit legfelsőbb bíróság bírája elutasította Assange mind a nyolc jogalapját, amelyek mentén fellebbezett az Egyesült Államok kiadatási végzése ellen, amelyet az akkori brit belügyminiszter, Priti Patel írt alá tavaly júniusban.

Assange apja, John Shipton szerint a fia újabb brit meghallgatására vonatkozó kérelmének indokai „világosak és jogosak”.

Assange fellebbezésében azzal érvelt, hogy Patel belügyminiszterként tévedett, amikor jóváhagyta a kiadatási parancsot, mivel a kérelem megsértette az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti kiadatási szerződést, amely kimondja, hogy „a kiadatás nem engedélyezhető, ha a kiadatás alapjául szolgáló bűncselekmény politikai bűncselekmény.”

Jogi csapata következetesen azt állította, hogy az Egyesült Államok törekvése, hogy Assange-t bíróság elé állítsák, politikai indíttatású.

Assange jogi csapata azt is elmondta, hogy az amerikai kormány következetesen félremagyarázta az ügy alapvető tényeit a brit bíróságoknak.

Ha elítélik, Assange-ra összesen akár 175 év börtönbüntetés is kiszabható.

Julian Assange-t romló egészségi állapotba mellett már több mint négy éve tartják fogva a belmarshi börtönben, miután korábban már megtámadta az amerikai kiadatási parancsot.

Rovatok