Index Vakbarát Hírportál

Zuhanyzójában rejtette el az Egyesült Államok nukleáris titkait Donald Trump

2023. június 10., szombat 07:14

Donald Trump volt amerikai elnököt több száz titkos dokumentum helytelen kezelésével vádolják, köztük amerikai nukleáris titkokról és katonai tervekről szóló akták elrejtésével.

Összesen 37 vádpontban gyanúsítják Donald Trump volt amerikai elnököt, hogy titkos amerikai dokumentumokat rejtett el floridai birtokán, például annak zuhanyzójában, illetve dísztermében, valamint hogy hazudott a nyomozóhatóságoknak. 

A vád szerint ezután megpróbálta megakadályozni a dokumentumok kezelésével kapcsolatos vizsgálatot. Trump, aki 2024-ben ismét indul az amerikai elnökválasztáson, tagadta vétkességét.

A BBC továbbá arról ír beszámolójában, vádat emeltek Walt Nauta, Trump személyes tanácsadója ellen is, aki szakácsként dolgozott a Fehér Házban Trump elnökségének idején. A vád szerint Nauta segített elrejteni Trumpnak az aktákat az FBI elől.

A 49 oldalas vádirat az Egyesült Államok történelmének első vádemelése, amely egy volt amerikai elnök ellen született. A vádiratok szerint a dokumentumok a következőkről tartalmaztak információkat:

Az ügyészek szerint amikor Trump távozott hivatalából, mintegy 300 titkos aktát vitt magával a Mar-a-Lagóba – a Palm Beachen található óceánparti házába, amely egyben egy kiterjedt privát klub is.

Több alkalommal is megmutatta a dokumentumokat illetéktelen személyeknek

A vádirat megjegyzi, hogy a Mar-a-Lago több tízezer tag és vendég számára tartott rendezvényeket, többek között abban a díszteremben, ahol a dokumentumokat megtalálták.

Az ügyészek szerint Trump megpróbálta megakadályozni az FBI vizsgálatát az eltűnt dokumentumokkal kapcsolatban azzal, hogy azt javasolta ügyvédjének, „rejtse el vagy semmisítse meg” azokat, vagy mondja azt a nyomozóknak, hogy „nincsenek nála”. 

A volt elnök 2021-ben több alkalommal is mutatott titkos dokumentumokat biztonsági felhatalmazás nélküli személyeknek, köztük egy írónak és két munkatársának. 

A New Jersey állambeli Bedminsterben található golfklubjában, amely floridai birtoka mellett szintén nem volt engedélyezett helyszín, állítólag bemutatott és ismertetett egy „támadási tervet”, amelyről azt mondta, hogy a védelmi minisztérium készítette el számára.

Donald Trump első bírósági tárgyalása az ügyben kedden – 77. születésnapjának előestéjén – lesz a Miamiban.

(Borítókép: Donald Trump zuhanyzójában talált iratok. Fotó: Getty Images)

Rovatok