Index Vakbarát Hírportál

Kína új törvényt vezet be az internetes visszaélések és zaklatások ellen

2023. június 10., szombat 08:23

Kína közvélemény-kutatást tart az internetes visszaéléseket és zaklatásokat büntető törvény megalkotása érdekében – közölték pénteken a kínai hatóságok. Az ázsiai országban egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a főként nőket és gyerekeket érő online zaklatások.

A kínai közbiztonsági minisztérium és a legfelsőbb népbíróság közösen dolgozta ki az internetes visszaélések és zaklatások elleni törvény tervezetét. A jogszabály előírja majd, hogy 

a rendőrségnek panasz esetén haladéktalanul segítséget kell nyújtania az internetes erőszak áldozatainak. Az erről szóló közvélemény-kutatás válaszainak leadási határideje június 25.

A hatóságok az internetes erőszakot olyan cselekményekre is értik, mint a pletykák terjesztése, a sértegetés és az úgynevezett „doxing”. Utóbbi kifejezés – amely az angol documents szó rövidítéséből ered – valamely magánszemély vagy szervezet magánjellegű adatai közzétételére utal, az illető beleegyezése nélkül.

A törvény megalkotásához többek között az a közelmúltbeli eset vezetett, amelyben egy fiatal vuhani nő öngyilkosságot követett el, amiért a közösségi médiában bírálták viselkedése és öltözködése miatt.

Hasonló eset miatt vetett véget életének egy 23 éves nő is, aki tanári diplomájának megszerzését ünnepelve rózsaszínre festette a haját, és közös fotókat készített kórházban fekvő egyik rokonával. A közösségi médiában megosztott egyik fotója és rózsaszín haja heves kritikát váltott ki az internet közösségéből, és ez öngyilkosságba kergette őt.

A hír hallatán több kínai nő is kampányt indított, és rózsaszínre festette a haját, hogy felhívja a figyelmet az internetes zaklatások súlyosságára.

Rovatok