Index Vakbarát Hírportál

Fontos ítéletet hozott genderkérdésben a svájci legfelsőbb bíróság

2023. június 14., szerda 17:11

Svájc legfelsőbb bírósága kimondta, hogy állampolgárai továbbra is csak nőként vagy férfiként szerepelhetnek a hivatalos dokumentumokban.

A döntés egy korábbi ítélet miatt született meg, amelyben egy interszexuális személy kezdeményezte, hogy gender nélküliként szerepelhessen a hivatalos iratokban – közölte a Swissinfo.

a bíróságon a Julianus néven ismert személyt születéskor nőként vették nyilvántartásba, azonban jelenleg nem érzi magát sem férfinak, sem nőnek, ezért nem binárisnak vallja magát

– írták.

A lap szerint a Berlinben élő svájci állampolgárnak Németországban elfogadták és rögzítették nemsemleges állapotát, viszont a svájci dokumentumaiban, mint például a születési anyakönyvi kivonatában, már nem hajtották végre a kért módosításokat.

Egy aargaui bíróság támogatta Julianus kérvényét, azonban a svájci legfelsőbb bíróság felülbírálta a döntést. A bírák szerint az ügyben a parlamentnek kell döntenie. Decemberben a kormány már elutasította a nemek megváltoztatását a hivatalos iratokban, de a kérdésről azóta is politikai vita folyik.

Julianus nem adja fel, az ítélet ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán akar fellebbezni.

Rovatok