Index Vakbarát Hírportál

Volodimir Zelenszkij menesztheti Vitalij Klicskót

2023. június 16., péntek 10:59

Helyi jelentések szerint Volodimir Zelenszkij eltávolíthatja a Kijevi Városi Államigazgatás éléről Vitalij Klicsko volt világbajnok ökölvívót és Kijev polgármesterét a városban történt halálos kimenetelű bombarobbanás után. Klicsko továbbra is Kijev polgármestere marad. Az Indexnek Bendarzsevszkij Anton mondta el álláspontját a híresztelésről.

Három ember meghalt, amikor június 1-jén egy orosz légicsapás következtében nem tudtak bejutni egy óvóhelyre. Az eset vizsgálatot vont maga után, amely megállapította, hogy Kijev óvóhelyeinek fele le van zárva vagy alkalmatlan a használatra.

A Sky News arról ír az Ukrajinszka Pravda nyomán, hogy Klicsko helyét Olekszandr Kamisin stratégiai ipari miniszter veheti át.

A portálnak nyilatkozva azt mondták Klicsko csapatának tagjai, nem értesültek a polgármester elbocsátásáról. Klicsko korábban elismerte felelősségét az óvóhelyen történtek miatt, de azt mondta, mások is hibásak, különösen az elnök szövetségesei, akiket a városrészek élére neveztek ki. Zelenszkijhez közel álló források szerint még nem született végleges döntés az elbocsátásáról.

Régóta téma Klicsko felmentése

Az ukrán portál megjegyzi, az elnöki hivatal 2019 óta fontolgatja Klicsko felmentését a Kijevi Városi Államigazgatás vezetői tisztségéből. Kamisin volt az, akit Zelenszkij megbízott a tragédia után az összes kijevi menedékhely felülvizsgálatával.

A lap arra is kitér, Kamisinnek miniszterként nincs joga ezt a munkát összekapcsolni a közigazgatásban betöltött tisztségével. Tehát amennyiben kinevezik, Kamisint előbb az ukrán parlamentnek (Verhovna Rada) kell elbocsátania a kormányból. Az ukrán kormány vezetésében lévő források arról számolnak be, hogy a parlamentben nem érkeztek fellebbezések Kamisin elbocsátása érdekében.

Ukrajna alkotmánya szerint a Kijevi Városi Államigazgatás vezetőjét Ukrajna elnöke nevezi ki, de 2003-ban az Alkotmánybíróság kiegészítést adott ki ehhez a cikkelyhez, amiben kimondja, hogy csak olyan személyt lehet kinevezni erre a posztra, akit a kijevi lakosok polgármesterüknek választottak. Kijev különleges státusszal rendelkezik, mivel Ukrajna fővárosa, ezért külön jogszabályi rendelkezések szabályozzák.

Rossz politikai üzenete lenne Klicsko menesztésének

Bendarzsevszkij Anton az Index megkeresésére elmondta, óvatosan kell kezelni ezeket a híreszteléseket, pláne háborús időkben. Példaként említette az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov esetét, akiről Zelenszkij pártja, a Nép Szolgája tett bejelentést, majd később kiderült, hogy mégis marad a minisztérium élén.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója megjegyezte, nem lenne szerencsés politikai üzenet Ukrajna részéről, ha Zelenszkij menesztené Klicskót. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok