Index Vakbarát Hírportál

Drága lehet az Insta-fotó, ha ezen a rózsaszín tengerparton készítjük

2023. június 17., szombat 07:52

Az olasz parti őrség idén extra intézkedéseket tesz a rózsaszín tengerpart megvédése érdekében, szigorú pénzbüntetéssel ijesztenék el a turistákat.

Az olaszországi Szardínia partjainál a rózsaszín homokos tengerpart egyik festői szakaszán sétálni kívánó utazókat figyelmeztetik arra, hogy pusztán már ezért súlyos bírságra számíthatnak.

Az olasz parti őrség idén extra intézkedéseket tesz a Spiaggia Rosa, azaz a rózsaszín tengerpart megvédése érdekében. Emiatt a látogatókat 500 eurótól (170 ezer forint) egészen 3500 euróig (1,2 millió forint) terjedő bírsággal sújthatja.

A színes homokos partszakasz – amelyet a világ egyik legszebb strandjaként tartanak számon – a Maddalena-szigetcsoport részét képező Budelli szigeten található. A homok élénk színét a sekély vízben élő mikroorganizmusok kagylóhéjaitól kapja, melyeket az áramlatok összezúznak, és a homokba keverednek.

Bár a tengerpartra tilos betenni a lábunkat, a tengerpartot a tengerről így is láthatjuk a hajókirándulások során. A tilalmat több mint 30 évvel ezelőtt vezették be először, ezentúl viszont szigorúbban fogják betartatni, mert attól tartanak, hogy elveszhet a strand természeti értéke.

Fabrizio Fonnesu, a Maddalena-szigetcsoport nemzeti parkjának igazgatója a The Timesnak nyilatkozva elmondta:

A strand veszélyben van, mivel az emberek csónakkal érkeznek, felmásznak a partra, csakhogy fotókat posztolhassanak.

A magasabb bírságok azokat sújtják, akik homokot visznek el a strandokról. 2021-ben egy házaspár 1000 eurós (körülbelül 374 ezer forint) bírságot kapott, mert egy műanyag palackot töltöttek meg homokkal – ez a szabálysértés most 3500 eurós büntetést von maga után.

„Arra számítunk, hogy ezen a nyáron naponta 1200 hajó látogatja meg a partot. Túl sokan visznek el homokot szuvenírnek, az egyre hevesebb viharok pedig eróziót okoznak” – tette hozzá Fonnesu.

Rovatok