Index Vakbarát Hírportál

Sokadjára is sztrájkba kezdenek a tanárok Angliában

2023. június 17., szombat 19:26

A fizetésükkel elégedetlen angliai tanárok kétszer is sztrájkolnak júliusban – jelentette be a Nemzeti Oktatási Szakszervezet (NEU). Az országos sztrájkokat július 5-re és 7-re tervezik. Sok iskola részben vagy teljesen bezár a munkabeszüntetések alatt.

A NEU a kormánnyal való tárgyalások újrakezdését kérte. Az oktatási minisztérium szerint a további sztrájkok súlyos károkat okoznának a diákok számára.

Az Egyesült Királyságban február óta már öt országos és három regionális sztrájknapot tartottak a NEU, az Egyesült Királyság legnagyobb oktatási szakszervezetének tagjai. A legutóbbi, május 2-i sztrájk eredményeként az iskolák kevesebb mint fele tartott csak nyitva a szokásos menetrend szerint – írja a BBC.

Dr. Mary Bousted és Kevin Courtney, a NEU főtitkárai szerint az oktatási miniszter „hátat fordított” az angliai tanároknak, amiért nem tett eleget felhívásaiknak.

Az ő hatáskörében áll, hogy leállítsa ezeket a sztrájkokat

– jelentették ki nyilatkozatukban.

Zsákutcába futott tárgyalások

Angliában a legtöbb állami iskolában 5 százalékos béremelést kaptak a tanárok a 2022–23-as tanévre. A szakszervezetek azonban azt szeretnék, hogy a béremelés kövesse az infláció mértékét, és hogy a béremelést ne az iskolák meglévő költségvetéséből, hanem a kormánytól származó többletpénzből finanszírozzák.

A kormány a következő tanévre 4,3 százalékos béremelést ajánlott, illetve további 1000 font egyszeri kifizetést – így a kezdő tanári fizetések elérhetik a 30 000 fontot.

Az oktatási minisztérium ezt észszerű ajánlatnak nevezte, és közölte, hogy az iskolák 2,3 milliárd font többletbevételhez jutnak a következő két évben.

A kormány és a szakszervezetek közti tárgyalások azonban megrekedtek, miután mind a négy szakszervezet elutasította a kormány ajánlatát, mondván, hogy a legtöbb iskolának megszorításokat kellene alkalmaznia ahhoz, hogy megengedhesse magának a béremelést.

Rovatok