Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe zárták a dél-koreai „kriptokrachkirályt”, Do Kwont

2023. június 20., kedd 08:14

A kriptovaluták piaca nehéz évet zárt tavaly, miután számos botrány nehezítette működését. A csalások és korrupciós ügyek sok milliárd dollárnyi veszteséget okoztak több millió ember számára. Az egyik legjelentősebb botrány Do Kwon nevéhez köthető, akit most börtönbüntetésre ítéltek Montenegróban.

Letartóztatták és börtönbe zárták a dél-koreai Do Kwont, a kriptopénz „feltalálóját” és a valutát létrehozó Terra nevű cég igazgatóját. Mint írtuk, nevéhez köthető ugyanis 2022 egyik legnagyobb kriptobotránya, ami a Terra-ökoszisztéma összeomlásához köthető. 

Do Kwont márciusban tartóztatták le, amikor a podgoricai repülőterén fel akart szállni egy Dubajba tartó járatra. Most a bíróság négy hónap börtönbüntetésre ítélte Montenegróban

– írta a BBC.

A Terra-hálózat vezetője, Do Kwon tavaly rendkívül nagy hírnévre tett szert, amikor cége teljesen összeomlott. A Terra natív tokenje, a Luna áprilisban még 32 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a kilencedik legnagyobb kriptovaluta volt. Mindez májusban pár nap leforgása alatt semmivé vált, amikor a Luna értékének 99,99 százalékát elvesztette, és az egész Terra-ökoszisztéma összeomlott.

A Terra-hálózatot megcélzó támadók ugyanis bedöntötték a cég árfolyamát, aminek hatására a kisbefektetők pánikba estek, és rövid időn belül több milliárd dollár értékben vonták ki eszközeiket a rendszerből. Ezek után már nem volt visszaút, 

a Terra-hálózat 60 milliárd dolláros becsült veszteséggel járó összeomlása az egész piacot megrázta.

Az Interpol ekkor elfogatóparancsot adott ki Do Kwon ellen csalás vádjával.

Kwon Terraform Labs nevű cégének korábbi pénzügyi vezetőjét, Han Chang-joont szintén négy hónap börtönbüntetésre ítélték, miután ugyanezen vádak miatt bűnösnek találták. Kwon és Han májusban, az első bírósági meghallgatásukon ártatlannak vallották magukat.

(Borítókép: Do Kwon montenegrói letartóztatása után a podgoricai bíróságon 2023. június 16-án. Fotó: Filip Filipovic / Getty Images)

Rovatok