Index Vakbarát Hírportál

Elszámolta magát az Európai Unió, a tagállamoktól kérne pénzt a közösbe

2023. június 21., szerda 09:03

Több tényező is jelentősen befolyásolta az Európai Unió 2027-ig tartó költségvetését, emiatt új elképzelések merültek fel az Európai Bizottság részéről. Az egyik legfontosabb program, amelyben több hozzájárulást szeretne a bizottság a tagországoktól, egy Ukrajnának szánt pénzügyi támogatás.

Több tízmilliárd eurónak megfelelő összeget kérhet a jövőben az Európai Bizottság a tagállamoktól, hogy ezzel orvosolja az ukrajnai háború, valamint a koronavírus-járvány miatt létrejött költségvetési hiányt – írja a Politico.

A brüsszeli lap cikkében ugyanakkor megjegyzi, hogy az EB ezen szándéka nagy valószínűséggel szigorú ellenállást fog kiváltani az uniós tagállamok kormányainak részéről, ugyanis többeknek közülük a saját költségvetésükben már így is takarékoskodniuk kell.

Az Európai Bizottság több hozzájárulást is szeretne elérni a tagországoknál, amelyek közül az egyik legfontosabb

az Ukrajna pénzügyi támogatására szánt 50 milliárd euró.

Emellett további többletpénzt szeretne az Európai Unió végrehajtó bizottsága az uniós gépezet működtetésére, és egy eddig meg nem határozott összeget az uniós adósság visszafizetésére.

A Politico egy uniós tisztviselőtől úgy értesült, hogy egyelőre nem ismert a pluszpénz teljes összege, ám a lap információi szerint 

a „számla” százmilliárd euró alatt lesz.

A költségvetés módosításához azonban szükség van valamennyi uniós tagország támogatására.

Az EU nettó befizetőinek számító országok ráadásul világossá tették, hogy eltekintenének a nagyvonalúságtól, és helyette inkább takarékoskodásra kérnék az Európai Bizottságot. Berlin például már tett is ilyen nyilatkozatot.

A cikkből az is kiderül, hogy az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós támogatás garantált hitelekből áll javarészt. A támogatást olyan reformokhoz kötik majd, amelyek célja Ukrajna EU-csatlakozásának könnyítése.

(Borítókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok