Index Vakbarát Hírportál

Robbanás után tűz ütött ki Románia legnagyobb kőolaj-finomítójában

2023. június 21., szerda 20:03

Robbanás történt, majd tűz ütött ki a romániai Navodari településen található Petromidia kőolaj-finomítóban – közölte a Konstanca megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

A Dobrudzsában, a Fekete-tenger partján lévő város kőolaj-finomítójában előbb robbanást hallottak, majd tűz ütött ki, amit sűrű sötét füst követett. Ezt a román hírtelevíziók jelentése szerint más tengerparti üdülőtelepekről is látni lehet.

A térség katasztrófavédelmi felügyelősége (ISU) a legmagasabb szintű, vörös riasztást adott ki, és mozgósította a közeli megyék – Calarasi, Ialomita és Tulcea – illetékes hatóságait is. A lakosságot a RO-Alert telefonos sürgősségi rendszeren keresztül figyelmeztették a veszélyes füstre.

A helyszínen hírügynökségi jelentések szerint csaknem húsz mentőcsapat dolgozik a lángok megfékezésén, az eddigi információk alapján az összes alkalmazottat sikerült kimenekíteni, áldozatokról nem tudnak.

A Digi24 úgy tudja, hogy a robbanás a gázolaj-desztilláló berendezésnél történt. Mihai Dragan, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a sűrű füstöt a tenger felé fújja a szél, így a környéken egyelőre nem romlott a levegő minősége.

A hírportál emlékeztetett, hogy a Petromidia Navodari kőolaj-finomítónál 2021-ben is történt egy robbanás, melyet tűz követett, az akkori balesetben egy ember meghalt, öt másik pedig megsérült.

Több órával a tűz keletkezése után a katasztrófavédelmi felügyelőség közölte: sikerült megfékezni a lángokat, de továbbra is fennáll a veszély, hogy újra felcsaphatnak. Ezért a kőolaj-finomító műszaki személyzete a lángra kapott berendezés kiürítésén dolgozik, a tűzoltók pedig tovább folytatják a hűtési műveleteket.

A környezetvédelmi őrség jelentése szerint a tűz eloltása után a füst és a kellemetlen szag is megszűnt. Ana Maria Stoica, az ISU szóvivője közölte, hogy az oltási folyamatban egy tűzoltó megsérült, őt a konstancai kórházba vitték kivizsgálásra.

A finomítót működtető Rompetrol vállalat közleményében azt írta, hogy a lángok az úgynevezett hidrokrakkoló berendezés karbantartása után keletkeztek. Az alkalmazottak azonnal jelentették, és a vállalat tűzoltói még a katasztrófavédelmi egységek kiérkezése előtt elkezdték az oltást – írta a vállalat közleményére hivatkozva az Agerpres.

A Petromidia Navodari Románia legnagyobb kőolaj-finomítója és az egyik legmodernebb ilyen létesítmény a térségben – idézte a közleményt a hírügynökség, írja az MTI.

Rovatok