Index Vakbarát Hírportál

A Wagner-vezér felfedte az ukrajnai háború megindításának valódi okait

2023. június 23., péntek 17:26

Jevgenyij Prizsogin ismét éles kritikát fogalmazott meg úgy, hogy még korábbi önmagának is képes volt ellentmondani. Az orosz oligarcha szerint oligarchatársai átverték Putyint és az orosz közvéleményt, miközben Oroszország a háború kirobbantása nélkül is elérhette volna céljait, csak Zelenszkijjel kellett volna tárgyalni.

Az orosz elittel szemben újabb éles kritikákat fogalmazott meg egy friss interjúban a Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin. A Putyin séfjének becézett oligarcha szerint még Vlagyimir Putyint is sikerült megtéveszteni a háború kirobbantásakor. 

Prigozsin szerint az ukrajnai háború kirobbanásának semmi köze az elmúlt nyolc év donbászi összetűzéseihez.

A Wagner-vezér azt mondta az interjúban, hogy a háborút az orosz elit vágyai diktálták. Bábállamot akarnak Ukrajnából, az ország erőforrásait pedig szétosztanák egymás között. 

A Wagner-vezér szerint a Donbászban váltakozó intenzitású harcok zajlottak, és semmi szokatlant nem lehetett tapasztalni a teljes körű háború kirobbanásának időszakában.

„Az orosz védelmi minisztérium meg akarta téveszteni a közvéleményt, Putyin elnököt, és azt a mesét adták elő, hogy Ukrajna őrült agresszív az egész NATO-val egyetemben, és mindjárt megtámadnak minket. Névleg ezért indították az úgynevezett különleges katonai műveletet” – mondta Prigozsin az ukrán Unian hírügynökség szerint.

Azt is hozzátette: az ukrajnai „különleges hadművelet” céljait, a „nácimentesítést” és a demilitarizálást háború nélkül is el lehetett volna érni. 

Amennyire én a történetet ismerem, Zelenszkij elnök kész lett volna bármilyen megállapodást megkötni. A Kremlnek csak le kellett volna ülnie tárgyalnia vele

– tette hozzá a Wagner-vezér, aki szerint a Kreml Viktor Medvedcsukot akarta megtenni az ukrán bábkormány vezetőjének

Prigozsin korábban imádta a különleges műveletet

Az oligarchákat ostorozó oligarcha a háború kitörésének hónapjában még egészen máshogy nyilatkozott. 2022 februárjában arról beszélt, hogy Putyin helyesen cselekedett a háború elindításával. Az úgynevezett különleges katonai műveletet pedig nagyszerű sebészeti beavatkozásnak nevezte.

Újabb kijelentései mögött az állhat, hogy a Kreml-közeli hatalmi harcokban alulmaradt. Mások szerint önállóságát akarja bizonyítani, miközben az orosz hadvezetést ostorozza. 

A Kreml trónviszályait ismerők szerint Jevgenyij Prigozsin nem kritizálhatta volna az orosz katonai főparancsnokságot Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyása nélkül. Az orosz katonai vezető engedékenységének befellegzett. Az orosz elnök ugyanis támogatta Szergej Sojgu védelmi miniszter utasítását, mely szerint Prigozsin zsoldosainak szerződést kell kötniük a hadsereggel. 

Rovatok