Index Vakbarát Hírportál

Jevgenyij Prigozsin mindenkit üdvözöl

2023. június 25., vasárnap 15:51

Mióta visszafordította a Moszkva felé tartó Wagner-konvojt, és bejelentette, hogy zsoldosai visszatérnek táborhelyeikre, Jevgenyij Prigozsin egyetlen szót sem szólt, eltűnt a nyilvánosság elől. Sajtószolgálata azonban közzétette a Wagner-vezér legfrissebb üzenetét.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője a lázadás váratlan befejezése óta, azaz 18 órája elérhetetlen, nem nyilatkozik senkinek. Az ukrajnai Szabad Európa megkereste a Wagner-vezér sajtószolgálatát, amely közölte, hogy Prigozsin egyelőre nem elérhető, de utolsó üzenetét átadták. 

Mindenkit üdvözöl, az újságírók kérdéseire akkor fog válaszolni, amikor újra elérhetővé válik

– jelezte Prigozsin sajtószolgálata.

Prigozsin sajtósai legutóbb szombat este adtak ki hangüzenetet a Wagner-vezértől. A hangfelvételen a Wagner-csoport vezetője arról beszélt, hogy a Moszkva felé tartó konvojt visszafordítja, és a zsoldosok visszatérnek táboraikba.

Szintén szombat este a Kreml szóvívője, Dmitrij Peszkov is bejelentést tett, amely szerint lezárták a Jevgenyij Prigozsin ellen indított büntetőeljárást, és a Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko közötti megállapodásoknak megfelelően Prigozsin Belaruszba távozik.  

Peszkov azt mondta, fogalma sincs, hogy Prigozsin mihez Belaruszban. 

A szóvivő szerint az orosz hatóságok nem fogják felelősségre vonni azokat a zsoldosokat, akik részt vettek a lázadásban az ukrajnai háborúban szerzett érdemeik miatt.  A zsoldosok közül pedig, akik megtagadták a lázadásban való részvételt, szerződést köthetnek az orosz védelmi minisztériummal. 

Putyin is megszólalt

Vlagyimir Putyin először jelent meg az orosz állami televízióban a Wagner-lázadás leverése óta. Szombaton, a lázadás kezdete után körülbelül fél nappal volt egy televíziós beszéde, arról itt írtunk.

A most publikált felvételt feltehetően még az előtt rögzítették, hogy a zendülés kitört volna. Az orosz elnök egy interjút adott, és ennek egy részletét tették közzé. Putyin arról beszélt, hogy a „különleges katonai művelet” számára a legfontosabb prioritás.

Ezzel kezdem és fejezem be a napot

– mondta Vlagyimir Putyin, aki arról is beszámolt, hogy folyamatos kapcsolatban áll a védelmi minisztérium tisztviselőivel. Azt is közölte: biztos benne, hogy az ukrajnai különleges művelettel kapcsolatos terveket meg tudják valósítani.

Rovatok