Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin először szerepelt a tévében a lázadás vége óta

2023. június 25., vasárnap 14:57

Az orosz elnök számára még mindig a „különleges katonai művelet” a legfontosabb. Vlagyimir Putyin azt mondta: az ukrajnai háborúval kel és fekszik, és úgy látja, hogy az összes elképzelését képes megvalósítani.

Vlagyimir Putyin először jelent meg az orosz állami televízióban a Wagner-lázadás leverése óta. Szombaton, a lázadás kezdete után körülbelül fél nappal volt egy televíziós beszéde, arról itt írtunk.

A most publikált felvételt feltehetően még azelőtt rögzítették, hogy a zendülés kitört volna. Az orosz elnök egy interjút adott, és ennek egy részletét tették közzé. Putyin arról beszélt, hogy a „különleges katonai művelet” számára a legfontosabb prioritás. 

Ezzel kezdem és fejezem be a napot

 – mondta Vlagyimir Putyin, aki arról is beszámolt, hogy folyamatos kapcsolatban áll a védelmi minisztérium tisztviselőivel. Azt is közölte: biztos benne, hogy az ukrajnai különleges művelettel kapcsolatos terveket meg tudják valósítani. 

A teljes interjú még vasárnap adásba kerül. Az eddigi részletek alapján a Wagner-lázadásról nem beszélt az orosz elnök, ebből is arra lehet következtetni, hogy az anyagot még az előtt vehették fel.

Prigozsin nem élheti túl a lázadást

A Wagner-csoport és a Kreml megállapodott arról, hogy Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője sértetlen marad, de szakértők úgy vélik, nem nyugodhat meg a Wagner-vezér. Jill Dougherty, a CNN volt moszkvai főszerkesztője, Oroszország-szakértő szerint Vlagyimir Putyin nem bocsát meg az árulóknak, így nem kizárt, hogy Prigozsint Belaruszban likvidálni fogják.

Az elmúlt másfél napban valós veszélye volt annak, hogy a Wagner-csoport lázadása fegyveres felkelésbe csap át, Vlagyimir Putyin ennek elrettentése érdekében szombati beszédében megígérte, hogy megbünteti a Moszkva felé vonuló és városokat elfoglaló Wagner-harcosokat. Végül Prigozsinnak váratlanul sikerült megegyezni Aljakszandr Lukasenka közvetítésével az orosz vezetéssel. 

Még mindig sok a bizonytalan tényező, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a ritkának számító felkelés valószínűleg nem fog ilyen gyorsan, következmények nélkül véget érni. 

A Kreml szóvivője nem adott választ arra, Prigozsin milyen pozíciót fog betölteni belaruszi kitérője alatt. Prigozsin kevés részletet közölt arról, hogy beleegyezett-e a Moszkva elleni előrenyomulás leállításába.

Mike Lyons nyugalmazott amerikai őrnagy elmondta, a Wagner-csoport egy függetlenül harcoló alakulat, amelyre más feltételek vonatkoznak, mint a hivatásos orosz hadseregre. A Wagner harcosai például jobban fel vannak szerelkezve, mint a katonaság – vagyis a teljes beolvadás nehéz lenne.

Lehet, hogy néhányan lemorzsolódnak. Ezek az emberek Prigozsinhoz hűségesek, nem az országhoz vagy annak céljaihoz

– tette hozzá.

A szakértők szerint a veszély a Wagner-vezér számára sem múlt el.

Putyin nem bocsát meg az árulóknak. Még ha azt is mondta Prigozsinnak, hogy menjen Belaruszba, akkor is árulónak tartja, amit szerintem soha nem fog megbocsátani. Lehetséges, hogy Prigozsin Belaruszban hal meg

– vélekedett Jill Dougherty, a CNN volt moszkvai főszerkesztője, Oroszország-szakértő.

Rovatok