Index Vakbarát Hírportál

Jevgenyij Prigozsin először üzent, mióta visszafordultak Moszkva alól

2023. június 26., hétfő 17:20 | aznap frissítve

A Wagner-csoport lázadásának lezárása óta először üzent a nyilvánosságnak Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér.

A Wagner-csoport lázadásának lezárása óta először üzent a zsoldossereg vezére, Jevgenyij Prigozsin. A Wagner-vezér 11 perces hangüzenetet tett közzé, amelyben azt állítja, hogy az általa vezetett csoport részéről senki sem járult hozzá az orosz védelmi minisztériummal kötött szerződéshez, amely alapján a Wagner-csoportnak július 1-jével meg kell szűnnie. 

Jevgenyij Prigozsin világossá tette, hogy nem Vlagyimir Putyin ellen lázadtak, amikor csapatai Moszkva ellen vonultak. Nem az orosz vezetést akarták megdönteni.

A menet célja az volt, hogy elkerüljük a Wagner megsemmisítését, és felelősségre vonjuk azokat a hivatalnokokat, akik szakszerűtlen cselekedeteikkel rengeteg hibát követtek el a különleges műveletben

– mondta Prigozsin. A Wagner-vezér sajnálja, hogy csapást mértek az orosz légierőre, és a Wagner-konvoj azért fordult vissza, mert el akarták kerülni a vérontást, nem akartak orosz katonákat ölni – írja a BBC.

Azért vonultunk fel, hogy demonstráljuk a tiltakozásunkat, nem pedig azért, hogy megbuktassuk a kormányt

– tette hozzá a Wagner-vezér. 

Az alku feltételei

A Wagner-lázadás lezárása érdekében megkötött alku feltételeiről azt mondta, hogy a zsoldosok elutasították a Wagner 2023. július 1-jei bezárásáról és a védelmi minisztériumba való beolvasztásáról szóló döntést.

A Wagner-parancsnokok elutasították, hogy az orosz védelmi minisztériummal kössenek szerződést

– mondta Prigozsin, hozzátéve, hogy az orosz erők csapást mértek erőire, és harminc emberével végeztek. 

Megerősítette a korábbi információt is, amely szerint Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök is szerepet játszott a megállapodásban.

Lukasenka kezet nyújtott, és felajánlotta, megtalálja annak a módját, hogy a Wagner legálisan folytathassa a munkáját

– mondta.

„Súlyos biztonsági problémák”

Prigozsin friss üzenetében arról is beszélt, hogy egységeinek vonulása egész Oroszország legsúlyosabb biztonsági problémáira világított rá, miközben útba tudták ejteni az összes orosz katonai egységet és repülőteret. A Wagner-vezér szerint a zsoldosseregnek jelentős támogatása volt a két elfoglalt orosz településen. 

Prigozsin azt állítja, hogy a Wagner zsoldoscsoportnak volt támogatása azokban a városokban, amelyeken átvonult rövid életű lázadása során. Hozzátette, hogy erői 780 kilométert tettek meg az orosz főváros felé tartó menetelésüknél, ami megegyezik azzal a távolsággal, amelyet az orosz erők tettek meg Kijev felé az ukrajnai háború kirobbanásakor.

Prigozsin szerint ha a Wagner csapataihoz hasonló erők hajtották volna végre az első támadást „a különleges katonai művelet indulásakor”, akkor már véget ért volna a háború.

Nem tudni, mi vár rá

Továbbra sem világos, hol tartózkodik Jevgenyij Prigozsin, és milyen szerepet szán neki a Kreml Belaruszban. Azt sem tudni, milyen következményekkel jár Vlagyimir Putyin számára a zendülés. 

Sokan Vlagyimir Putyin elnök bukását várták a lázadástól, mások pedig azt gondolták, hogy a lázadás leveréséig csak órák vannak hátra, ami egyúttal Jevgenyij Prigozsin életébe kerül. A Wagner-konvoj már csak egy-két órára volt Moszkvától, amikor kiderült, hogy Jevgenyij Prigozsin a belorusz elnök, Aljakszandr Lukasenka közreműködésének köszönhetőn megállapodott az orosz vezetéssel, majd visszafordította erőit Moszkva alól, és önként távozott Beloruszba. A lázadás lefújása óta találgatják, hogy a Wagner-vezért mi győzte meg a zendülés lezárásáról.

Az sem világos, hogy Jevgenyij Prigozsin megtarthatja-e majd hatalmas vagyonát. Az orosz médiában megjelent jelentések szerint a Wagner szentpétervári főhadiszállásán tartott razzia végeztével mintegy 48 millió dollár készpénzt találtak az orosz hatóságok, amelyet Jevgenyij Prigozsin állítása szerint az elesett katonák családjainak kártalanítására szeretnének felhasználni.

Vlagyimir Putyin ígérete

Egyes feltételezések szerint Prigozsin azt követően állította le a lázadást, hogy engedményeket kapott az orosz elnöktől, amelyek magukban foglalhatják a védelmi minisztérium élén történő változásokat is.

Egy nappal azután, hogy a renegát Wagner-zsoldosok majdnem polgárháborút robbantottak ki Oroszországban, az Egyesült Államok vezető diplomatája szerint a felkelés „valódi repedéseket” mutat Vlagyimir Putyin rendszerén, és döntő előnyt jelenthet Ukrajnának az ellentámadás végrehajtásakor, ami befolyásolhatja a háború kimenetelét.

„Ez egy kibontakozó történet, még nem láttuk az utolsó felvonást” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

(Borítókép: Jevgenyij Prigozsin 2023. június 24-én. Fotó: Press Service Of Concord / Reuters)

Rovatok