Index Vakbarát Hírportál

Az előrenyomuló ukrán hadsereg teljesítette Zelenszkij egyik nagy álmát

2023. június 28., szerda 07:21

Az ukrán erők „nagy valószínűséggel” visszafoglaltak egy 2014 óta Oroszország által megszállt területet – közölte a brit védelmi minisztérium.

Egy jelentésükben a brit katonai hírszerzés tisztviselői arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy az ukrán hadsereg elfoglalta a donyecki Krasznohorivka közelében lévő földterületeket, és a következő napokban folytatja az előrenyomulást, írja a Sky News.

Ez az egyik első olyan eset az orosz–ukrán háború tavaly februári kirobbanása óta, amikor az ukrán erők nagy valószínűséggel visszaszerezték az Oroszország által 2014 óta megszállt terület egy részét

– írták a jelentésben.

Az előrenyomulás azt is jelenti, hogy az ukrán hadsereg Donyeck városához is közelebb jutott valamivel. 

Nem cáfolták a hírt

Oroszország 2014-ben megszállta a Krímet, amelyet azóta országa részének tekint. Ukrajna eközben továbbra sem adja fel, visszaköveteli a tőle elcsatolt félszigetet. 

Az Európai Unió és az Egyesült Államok pedig szankciókkal sújtja Oroszországot az annexió miatt. Ukrajna mindemellett azzal vádolja az orosz hatóságokat, hogy súlyos jogsértéseket követ el a megszállt félszigeten, különösen a krími tatárok ellen.

Az orosz hatóságok mostanáig nem erősítették meg a hírt, igaz, nem is cáfolták azt – Krasznohorivkát egész egyszerűen már nem említik friss beszámolókban – hívta fel a figyelmet az Euronews.

Ukrajna tőkét kovácsol az orosz káoszból, amelyet az orosz Wagner-zsoldoscsoport hétvégi lázadása okozott – mondta Michael Clarke professzor, védelmi elemző a Sky Newsnak.

A szakértő szerint az ukránok kihasználták a lehetőséget, hogy növeljék a nyomást az egész fronton, és hogy megnézzék, hol gyengült az oroszok védelme. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden egyébként azt mondta, hogy az orosz biztonsági erők gyors fellépésének köszönhetően nem volt szükség harcoló alakulatokat visszavonni a „különleges hadművelet” övezetéből.

Boldog az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő éjjeli videós bejelentkezésében azt mondta az Ukrajinszka Pravda szerint: az ukrán katonák minden irányban előrenyomultak aznap, és nagyon örült, hogy személyesen is megköszönhette nekik, amit tesznek.

Ma a katonáink minden irányban előrenyomultak. Ez egy boldog nap, több ilyet kívántam a fiainknak

– fogalmazott.

Az államfő arról is beszámolt, hogy a hadsereg vezetőivel is tartott egy értekezletet, amelyen több, hadműveleti szintű döntést hoztak. Ezenkívül az egyik ukrán alakulatnál – amely a bahmuti harcokban teljesített erőn felül – kitüntetéseket adott át, amiről egy videót is megosztott.

Az orosz-ukrán háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok