Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Atomfegyverek kerülhetnek Lengyelországba?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Véget ért az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb hírei a következők voltak:

  Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

 • Az Ukrán Fegyveres Erők a szabotázs- és felderítőcsoportok taktikáját alkalmazzák Harkiv régióban, az orosz erők azonban sikeresen küzdenek ez ellen – számolt be a régió katonai és polgári közigazgatásának (MCA) vezetője, Vitalij Gancsev egy orosz tévécsatorna adásában.

  Példaként említette az ukránok támadását Olszana településen, amelyet az orosz csapatok visszavertek.

  Gancsev beszélt az ukrán csapatok mozgásáról, amely szerinte előre rögzített minta szerint halad – írja a TASZSZ.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is igyekszik háttérbe szorítani Jevgenyij Prigozsint, mivel az állami média szerint Oroszországban betiltották a hozzáférést több, a Wagner-csoport vezetőjéhez kapcsolódó, nagy befolyással bíró weboldalhoz.

  „A Patriot médiacsoport honlapjához, valamint a hozzá tartozó Federal News Agency, People's News, Economics Today és Politics Today honlapokhoz való hozzáférés korlátozott az Oroszországi Föderációban” – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség, amit a Sky News szúrt ki.

  A Mash információi szerint a mai nap folyamán a vállalkozások tömeges elbocsátásokba kezdtek, amire állítólag maga Prigozsin is áldását adta.

 • Dánia kész 1,3 milliárd dán koronát (mintegy 190 millió dollárt) elkülöníteni egy új katonai segélycsomagra Ukrajna számára, amely lőszert és katonai felszerelést tartalmaz.

  Az ország védelmi minisztériuma szerint ez a csomag Ukrajna igényei és kérései, a nemzetközi partnerekkel folytatott párbeszéd és a védelmi minisztérium katonai-szakmai ajánlásai alapján kerül kialakításra.

  A csomag többek között légvédelmi rakétákat is tartalmaz – írja az Unian ukrán hírügynökség.

 • Egy rakétatámadásban megsemmisült ukrán pizzéria személyzete összegyűlt, hogy elbúcsúzzon a robbanásban meghalt kollégáiktól és a többi áldozattól – írja egy Twitter-bejegyzés, amelyet a Sky News osztott meg.

  A támadásban – a bejegyzés szerint – 12 ember, köztük három gyermek halt meg, miután a rakéta kedd este becsapódott a Ria Lounge étterembe.

 • Halálos lövöldözés történt a moldovai Chisinau (Kisinyov) repülőterén. Az ország belügyminisztériumának jelentése szerint két ember meghalt – írja a Sky News.

  A tárca szerint a támadó külföldi állampolgár volt, akinek nem engedélyezték a belépést Moldovába. 

  A RIA orosz hírügynökség szerint a fegyveres elkövetőt a letartóztatása során megsebesítették. 

 • Lengyelország atomfegyvereket tárolhat a területén az Egyesült Államok jóváhagyásával – idézi az orosz állami média Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt – írja a Sky News.

  A TASZSZ és a RIA orosz állami hírügynökségek egyaránt azt állítják, hogy a lengyelek szívesen fogadnák be a fegyvereket, válaszul az orosz stratégiai atomfegyverek Belaruszba történő telepítésére.

  Alekszandr Lukasenka belorusz elnök azt mondta, hogy országa már júniusban megkezdte az orosz taktikai atomfegyverek átvételét.

 • A The Wall Street Journal szerint az ukrán hadvezetés tartózkodik attól, hogy nagy gyalogsági egységeket és nyugati harckocsikat küldjön az orosz hadállások ostromára. Az ukrán védelmi erők célzottan csapnak le, hogy megpróbálják gyengíteni a megszállók védelmét – írja az Unian ukrán hírügynökség.

  A The Wall Street Journal azt írja, hogy az ukrán erők nagy hatótávolságú nyugati fegyverekkel igyekeznek megdönteni az orosz utánpótlási vonalakat az ideiglenesen megszállt terület mélyén.

  Az ukrán erők még nem közelítették meg az oroszok védelmi építményeit, melyek mintegy tucatnyi kilométerre találhatók a frontvonaltól.

 • Mint ismert, a Tinder pénteken hivatalosan is kivonult Oroszországból. A Match Group, amely a társkereső platform tulajdonosa, a bejelentéskor azt mondta, hogy „elkötelezett az emberi jogok védelme mellett”.

  A vállalat lépése nem tetszett az oroszországi Szocsiban élő felhasználóknak, akik azért gyűltek össze, hogy temetést tartsanak a platformnak a Sky News beszámolója szerint.

 • Az orosz védelmi minisztérium osztott meg egy videót arról, hogy miként semmisítettek meg egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot.

  A tüzérségi eszközt egy Lancet drónnal semmisítették meg Herszon térségében. A RIA Novosztyinak a térségben szolgáló orosz katonák azt mondták, hogy az állandó orosz csapások miatt Ukrajna nagyobb figyelmet szentel az eszközök elrejtésének, de a kamuflázs sem segít rajtuk.

  Pár napja a Reuters hírügynökség is írt arról, hogy a relatíve olcsó orosz kamikazedrónok (ezek közé tartozik a Lancet is) is nagy fenyegetést jelentenek az ukrán tüzérségre.

 • Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka a The Washington Postnak adott interjúban azt mondta, zavaró, hogy külföldön a vártnál lassabbnak nevezik az ukrán hadsereg ellentámadását, miközben minden méterért vérrel kell fizetniük.

  Hangsúlyozta: a katonái minden nap előrenyomulnak, még akkor is, ha csak naponta 500 métert tesznek meg. 

  Ez nem egy show. Ez nem egy olyan show, amit az egész világ figyel, amelyre fogadni kellene vagy ilyesmi. Minden nap, mindent métert vérrel foglalunk vissza

  – mondta.

  Hozzátette azt is: ahhoz, hogy az ellentámadás gyorsabban haladjon, modernebb eszközökre lenne szükségük, többek közt F–16-os vadászgépekre. Megemlítette azt is, hogy a nyugati határaiknál „kétszer annyi nyugati vadászgép járőrözik, mint ahányat Oroszország bevet ellenük a háborúban. 

  Miért nem kaphatjuk meg legalább azoknak a harmadát?

  – kérdezte a főparancsnok. Hozzátette azt is, hogy a modern vadászgépekre azért lenne szükség, mert azok segítségével tudnák elvágni a Krím félszigetet a szárazföldi területektől. 

  Elmondta azt is, hogy Mark Milley amerikai vezérkari főnökkel állandóan kapcsolatban van, és Milley tudja, milyen nagy szükségük lenne ezekre az eszközökre, de nem ő hozza meg a döntést. „Nagyon-nagyon sokan halnak meg egy egyértelmű helyzetben, egyszerűen azért, mert ezt a döntést nem hozták meg” – mondta.

 • Kramatorszk városát kedd este érte egy orosz rakétacsapás, amelyben több civil is meghalt, köztük három kiskorú is. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken azt állította, hogy a megsemmisített civil objektumban katonák is voltak. 

  Lavrov azt mondta, hogy az orosz hadsereg minden olyan helyet megsemmisít, ahol „ukrán katonák és nyugati zsoldosok gyülekeznek”, és az, hogy civil objektumokat használnak erre a célra, háborús bűn Ukrajna részéről.

  A valóság az, hogy Ukrajna a civil infrastruktúrát állandóan arra használja, hogy nehézfegyvereket telepítsen oda. Arra kérném a NATO-országokat, amelyek ukránokat képeznek ki, hogy ezt ne tévesszék szem elől

  – mondta az orosz külügyminiszter.

  A minap a védelmi minisztérium egyenesen azt állította, hogy két tábornokot és 50 ukrán tisztet megöltek a kramatorszki csapásban, de ez más forrásból nem erősíthető meg. 

 • „Minden a terv szerint halad, az ukrán erők az ellentámadás minden irányában előrenyomulnak” – mondta a védelmi miniszterhelyettes

  Az ukrán csapatok ellentámadásuk minden irányában előrenyomulnak – közölte az ország védelmi miniszterhelyettese. A várva várt ellentámadás kezdete óta Ukrajna azt mondja, hogy visszaszerezte az ellenőrzést a délkeleti falvak csoportjai felett. 

  Oroszország azonban még mindig nagy területeket birtokol keleten, délen és délkeleten.

  Ha a teljes frontvonalról beszélünk, mind keleten, mind délen, akkor mi ragadtuk meg a stratégiai kezdeményezést, és minden irányban előrenyomulunk

  – mondta Hanna Maliar a Sky News szerint.

  Az ukrán csapatok magabiztosan mozognak az orosz erők által tartott, elpusztított Bahmut körüli szárnyakon, a fő harcok pedig a város körül folynak – tette hozzá. 

  Délen a kijevi erők vegyes sikerrel haladnak, és főként a frontvonalat egyenlítik ki – mondta, megjegyezve, hogy az ellentámadás hatékonyságát sokféle katonai feladat és nem csak az előrenyomulások alapján kell értékelni. 

 • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az olasz La7 tévécsatornának azt mondta, az ukrán nép kész évekig háborúzni Oroszországgal, ha szükség van rá.

  A miniszter egy közvélemény-kutatásra hivatkozott, amely szerint az ukránok 58 százaléka azt mondta, hogy készen áll egy évekig tartó háborúra is. 

   Az ukránok tudják, hogy ez a háború létkérdés

  – mondta, hozzáfűzve azt is, hajlandóak békét kötni Oroszországgal akkor, ha kivonul Ukrajna összes területéről. 

 • Az ukrajnai „különleges hadművelethez” különleges egyenruhát kapnak az orosz egységek, amelyeket most kezdtek el kiosztani – közölte a RIA Novoszyti, amely egy videót is megosztott erről. 

  Az orosz védelmi minisztérium szerint pár napon belül minden katona hozzájut az egyenruhához, és ez

  fejleszti a feladatvégzésük minőségét, valamint közelebb hozza az elkerülhetetlen győzelmünket

  – írták. 

  A beszámoló szerint az több részből álló új egyenruhát többféle anyagból alkották meg, és úgy alakították ki, hogy jobban védje a sérülékeny testrészeket, valamint hidegtől-melegtől egyaránt óvja a katonákat. 

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az ukrán parlament képviselőit, hogy támogassák az orvosi kannabisz legalizálását.

  Az elnök azt mondta, hogy mindez segíthetne az embereknek elviselni a fájdalmat, stresszt és a háború következményeit. 

  A UPI hírügynökség szerint Zelenszkij már a 2019-es kampányában is arról beszélt, hogy szerinte legalizálni lehetne a kannabiszt.

  Júniusban VIktor Ljasko egészségügyi miniszter közölte, hogy beterjesztették az erről szóló törvényjavaslatot, és ugyancsak a jelenleg zajló háborút hozta fel érvként a legalizáció mellett.

 • Az orosz védelmi minisztérium közzétett egy videót, amelyen ukrán hadifoglyok arról beszéltek, hogy a fronton drogokat kellett fogyasztaniuk.

  A katonák – akiket Lettországban és Szlovéniában képeztek ki – azt is elmondták, hogy a pszichológusok az oroszok gyűlöletére biztatták őket. A bevetések előtt pedig olyan drogokat adtak nekik, amelyek agresszívabbá tették a viselkedésüket – számolt be a RIA Novosztyi.

 • Először a közösségi médiában jelentek meg videók arról, hogy pénteken több, körülbelül tíz robbanás történt a dél-ukrajnai Bergyanszkban.

  Az oroszok által megszállt városban többször is csapást hajtottak végre az ukránok. Mint utóbb kiderült, a mostani csapáshoz egy ritka fegyvert használtak.

  A Storm Shadow rakétákat a britektől kapták, és már többször is sikeres csapásokat hajtottak végre velük. A mostani csapás azonban sikertelen volt, mert a rakétát még a levegőben megsemmisítette az orosz légvédelem a helyszíni felvételek szerint.

  Ha ez igaz, akkor az első igazolt alkalmat jelenti, amikor az orosz légvédelem kivédett egy csapást ezzel a rakétával.

 • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken közölte, Oroszországnak egyáltalán nem áll érdekében az Ukrajnával kötött gabonaalku meghosszabbítása.

  Mint mondta: nem tudna érveket felsorolni amellett, hogy miért akarnák meghosszabbítani az egyezséget, amely az Ukrajnában termelt gabona világpiaci kereskedelmét biztosítja.

  A RIA Novosztyi a napokban saját forrásai alapján is úgy értesült, nem valószínű, hogy meghosszabbítanák az egyezséget.

 • Nyilvánosságra hoztak egy felvételt, amelyen az látható, amint a Wagner-csoport az előző hétvégén megsemmisített egy KA–52-es helikoptert Oroszországban.

  A felkelésnek legalább 12-13 halálos áldozata volt az orosz légierőn belül. Az egyik legritkább orosz repülőgépet is lelőtték a zsoldosok. 

 • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyon örült annak, hogy a Dagesztáni Köztársaságba látogathatott a napokban.

  Az orosz elnök szerdán látogatott el a dél-oroszországi régióba. „Csak annyit mondhatok, hogy az elnök nagyon szívélyes érzésekkel viseltetik Dagesztán és az ott élő népek iránt. Velük együtt élte át a nehéz időket, most pedig osztozik velük a köztársaság, az egyes városok fejlődésének és a turizmusra és más szektorokra vonatkozó tervek végrehajtásának örömében – kommentálta a látogatást pénteken Peszkov a sajtónak. 

 • Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádiónak adott interjúban arról beszélt, hogy a Wagner-csoport vezetőjét megpróbálhatják megöletni.

  Mint mondta, Oroszországnak szüksége van a Wagner-csoport egységeire, mert csak így őrizheti meg a világban betöltött nagyhatalmi szerepét. A Wagner-vezér azonban nagyon is nélkülözhető számukra, és szerinte még Belaruszban sem lenne biztonságban, mert az orosz titkosszolgálat ott is rendkívül erős.

  Meg is üzenték neki, hogy az első emeletre már ne menjen föl, mert lehet, hogy kiesik az ablakon

  – mondta Kaiser Ferenc a műsorban. Hozzátette: sok szakértő szerint Prigozsin valamelyik afrikai országba mehet azok közül, ahol a Wagnernek van egy nagyobb kontingense.

 • Az amerikai The Drive portál The War Zone nevű hadiblogjának adott interjút Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) vezetője. Többek között azt is elmondta, hogy értesüléseik szerint az orosz valóban likvidálni akarják a Wagner-csoport vezetőjét.

  Budanov azt mondta, már jó ideje tudtak arról, hogy Prigozsinnak „szándékában áll valami ahhoz hasonlót csinálni”, mint amit végül tett. Később, egy másik kérdésre azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy a Wagner-csoport és Prigozsin problémát okozhatna Ukrajnának azután, hogy Belaruszba mennek, mivel – elmondása szerint – 

  a Wagner csak ideiglenesen települt át Belaruszba, a végcéljuk afrika lesz, amelynek több országában már most is jelen vannak. 

  Ezután beszélt arról, hogy Prigozsin likvidálására parancsot kapott az orosz titkosszolgálat (FSZB), de szerinte nem valószínű, hogy egyhamar a Wagner-vezér életére törnének, mert egy ilyen akció előkészítése hosszú időbe telhet. 

 • Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista csütörtökön találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

  A találkozón a háború által okozott ökológiai károkról esett szó, amelyek felmérése és kezelése céljából létre akarnak hozni egy nemzetközi munkacsoportot is. Zelenszkij azt mondta, a munkacsoport létrehozása nagyon fontos jele annak, hogy Ukrajnát támogatják.

  Ez nagyon fontos, szükségünk van a szakmai segítségükre

  mondta Greta Thunbergnek az elnök.

  Mindeközben az aktivista arról beszélt, hogy Oroszország „szándékosan veszi célba a környezetet, és semmisíti meg az emberek otthonait”. Hozzátette azt is, hogy szerinte a világ nem reagált megfelelően a Nova Kahovkában történt gátrobbantásra sem. 

 • Ukrajna csütörtökön végrehajtott egy gyakorlatot, amelyben azt szimulálták, milyen választ adhatnának egy nukleáris katasztrófára, amely a zaporizzsjai atomerőműben következne be.

  A Reuters szerint a műveletet az oroszok által megszállt erőmű közelében hajtották végre. Ukrajna az utóbbi napokban többször is azt mondta, hogy szerintük az oroszok robbantásra készülnek az atomerőműben.

  A legrosszabb forgatókönyvből indultunk ki, amely szerint a radioaktív zóna sugara 50 kilométernél is nagyobb lenne. Ez azt jelenti, hogy négy régiót érintene a katasztrófa

  – mondta a riportereknek Jurij Vlaszenko, az ukrán energiaügyi miniszter helyettese, hozzátéve, a művelet sikeres volt, és Ukrajna felkészült a kihívásra, amelyet Oroszország e téren jelenthet.

  Az ukránok az utóbbi napokban többször is azt állították, hogy Oroszországrobbantásra készülhetaz erőműnél. Az orosz fél mindeközben azt mondta, hogy Ukrajna készül nukleáris provokációra.

 • A világ egyik legnépszerűbb online társkereső alkalmazása, a Tinder elhagyta Oroszországot.

  A The Moscow Times szerint a cég korábban közölte, hogy június 30-án befejezi oroszországi tevékenységét, mert „elkötelezettek az emberi jogok védelme mellett. A felhasználókat május végén tájékoztatták a döntésről. 

  Pénteken a közösségi médiában jelentették a felhasználók, hogy az applikáció már nem működik Oroszországban. 

  Egyesek már azzal is viccelődtek, hogy az app helyett majd jöhet egy orosz gyártmányú koppintás, és a tavaly kivonuló McDonald’s esete alapján ennek a neve akár „секс и точка”  (magyarul: Szex és ennyi) lehetne.

 • A Wagner-csoport a kudarcba fulladt fegyveres lázadás után is folytatta a toborzást Oroszországban – írja a BBC.

  A hírportál kelet-európai munkatársai orosz telefonszámokról több mint egy tucat Wagner-toborzóirodát hívtak fel, és mindenhol megerősítették, hogy a szokásos módon végzik a munkájukat.

  Volt, ahol azt is közölték, hogy Ukrajnába küldik az új harcosokat. Azt is hangsúlyozták, a betoborzott emberek még mindig a Wagnerrel írnak alá szerződést, nem az orosz védelmi minisztériummal (amely nemrég közölte, hogy saját magához venné át azokat a Wagner-zsoldosokat, akik Ukrajnában akarják folytatni a harcot).

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem megy el a NATO júliusi csúcstalálkozójára, ha a tagállamok vezető túl gyávának bizonyulnak – közölte Ihor Zsovka, az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese.

  Zelenszkij még hetekkel ezelőtt kapott meghívást a találkozóra. Zsovka a Reutersnek azt mondta, az ukrán elnök csak akkor megy el a találkozóra, ha kézzelfogható „eredményekre” számíthat. 

  Az elnök nem megy el a csúcstalálkozóra, ha a vezetők a bátorság hiányát mutatják akkor, amikor Ukrajna minden bátorságával, akaratával, erejével és magas morállal küzd az orosz agreszió ellen

  – fogalmazott Ihor Zsovka.

  Zelenszkij és más magas rangú ukrán tisztviselők az utóbbi hetekben közölték, azt várják, hogy a júliusi csúcstalálkozón Ukrajnát meghívják a NATO-ba.

 • Ukrajna átvette a kezdeményezést Bahmut térségében, most ők nyomulnak előre – közölte az Institute for the Study of War (ISW) washingtoni kutatóintézet.

  Legújabb jelentésükben azt írják, hogy az ukránok kiterjedt offenzívát folytatnak, és legutóbb – saját bevallásuk szerint – kb. 1,2, illetve 1,5 kilométer mélyen nyomultak előre a térségben két település irányában. Értékelésük szerint az ukrán hadsereg Bahmut május végi elfoglalása után a front minden szakaszán átvette a kezdeményezést.

  A jelentésben többek között kitértek arra is, hogy a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak a médiabirodalmát sajtóértesülések szerint Kreml-közeli üzletemberek veszik át a közeljövőben, és ennek a célja is részben az lehet, hogy megsemmisítsék Prigozsin hírnevét Oroszországban. Egyesek értesülések szerint az RIA FAN hírügynökség és a Patriot médiaholding a Putyin személyes bankáraként emlegetett Jurij Kovalcsukhoz kerülhet. Más források viszont azt mondják, hogy Viktor Skulev, a Herszt Skulev Médiacsoport vezetője vásárolhatja fel Prigozsin médiaérdekeltségeit egyetlen rubelért.

  Megjegyezték azt is, hogy a híresztelések szerint letartóztatott orosz tábornok, Szergej Szurovikin (aki az ukrajnai hadművelet parancsnokhelyettese is) hollétéről továbbra sincs hír. Ahogy arról sem, hogy mi lehet Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnökkel, aki már napok óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt (bár az ő esetében már tavaly is volt példa arra, hogy hónapokig nem szerepelt a kamerák előtt). 

 • Egyes, a CNN-nel megosztott dokumentumok arra utalnak, hogy Szergej Szurovikin orosz tábornok a Wagner katonai magáncég titkos VIP-tagja volt. 

  A dokumentumokból – amelyeket az orosz Dossier Center oknyomozó központ szerzett meg – kiderül, hogy Szurovikin személyes regisztrációs számmal rendelkezett a Wagnernél.

  Szurovikin legalább harminc másik magas rangú orosz katonai és hírszerzési tisztviselővel együtt szerepel a listán, akik a Dossier Center szerint szintén a Wagner VIP-tagjai. 

  Szurovikin múlt szombat óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor is közzétett egy videót, amelyben a Wagner főnökéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz folyamodott, hogy hagyja abba a lázadást. A tartózkodási helye azóta is ismeretlen.

  Szurovikin az orosz légierő kitüntetett parancsnoka, a szíriai városok bombázásának kíméletlen taktikája miatt kapta az „Armageddon tábornok” becenevet.

  A Wagner nem válaszolt a CNN megkeresésére. Nem világos, hogy a Wagner VIP-tagsága mivel jár, van-e anyagi előnye. 

  Szurovikinről ismert volt, hogy kapcsolatban állt a zsoldoscsoporttal, de a dokumentumok kérdéseket vetnek fel az orosz hadsereg magas rangú tagjainak és a Wagnernek a közelségéről. 

Rovatok