Index Vakbarát Hírportál

Az Orkney-szigetek hazát váltana, és elhagyná a brit fennhatóságot

2023. július 5., szerda 10:28

Felmerült, hogy a Skócia felett található Orkney-szigetek országot váltana, és lakosai az önigazgatású területen a brit helyett a norvég uralkodó alattvalói lennének.

Orkney nem kap méltányos finanszírozást az Egyesült Királyságtól – idézte a BBC James Stockan érvelését. A helyi tanács vezetője szerint felülvizsgálatra szorul a szigetek státusza és „koronafüggősége”, a Csatorna-szigetekhez és a Falklandokhoz hasonlóan.

Az egyik lehetséges távlati megoldás olyan lehetne, mint a Feröer-szigeteké, amely Dánia önigazgatási területe – vetette fel a tanácsos.

Stockan felrótta, hogy az Orkney-szigeteken „szörnyű kudarcot vallott” a brit és a skót kormány egyaránt. Az elöregedett, teljes kompflotta cserére szorul. A szigeteken élők nem kapnak egyenértékű térítéseket, amelyek más területeket megilletnek, a fejenkénti utazási pótlék pedig alacsonyabb, mint Shetland vagy a Nyugati-szigetek esetében.

Ez így tovább nem megy!

– csapott az asztalra a helyi politikus, aki arra is emlékeztetett, hogy az eltelt négy évtizedben a térségben kibányászott olajjal járultak hozzá az Egyesült Királyság felvirágoztatásához, a visszakapott osztalék azonban arra is kevés, hogy fenntartsák magukat.

Pedig „egyedülálló lehetőségünk van a vizeinket körülvevő szélerőműprojektek középpontjában” – mondta a potenciálokról Stockan.

Az Orkney hetven kisebb-nagyobb szigetből áll, lélekszáma pedig valamelyest meghaladja a huszonkétezer főt.

Hozományként kapta Skócia

Az Orkney-szigeteket kormányzó tanács már 2017-ben vizsgálta az autonómia erősítésének lehetőségét, a teljes függetlenség gondolatát azonban elvetették. Ezúttal felmerült, hogy fel kell térképezni az „északi kapcsolatok” lehetőségét Dániával, Norvégiával vagy akár Izlanddal.

Az Orkney-szigetek korábban norvég és dán fennhatóság alatt állt, amíg 1472-ben Skócia részévé nem vált.

A szigeteket III. Jakab skót király kapta felesége, a dán Margit hercegnő hozományaként.

„Sokkal hosszabb ideig voltunk az északi királyság, mint az Egyesült Királyság területe” – magyarázta Stockan, aki azt is elmondta: emberek állítják le az utcán, és azt kérdezik tőle, mikor fizetik ki a hozományt, és mikor térnek vissza Norvégia „ölelésébe”.

A kulturális kapcsolatokat „elmélyültnek” nevezte. Szerinte elérkezett a pillanat, amikor fel kell tárni a lehetőségeket.

Oslo egyelőre nem reagált a felvetésre.

A brit kormány egyébként 2,2 milliárd fonttal támogatja a brit közösségeket, ebből 50 millió fonttal a skót szigetek, köztük Orkney gazdaságának fejlesztését. „Együtt erősebbek leszünk, ezért nem tervezzük a decentralizációs társadalmi berendezés megváltoztatását” – közölte szóvivője.

A skót kormány további 90 millió fontot szán az Orkney-szigetek megsegítésére, további 4,6 millió font pedig az adóemelésből illetné meg a helyi tanácsot.

Félévente fővárost vált a Fácánok szigete

A spanyolul Isla de los Faisanes, franciául Île des Faisans, magyarul a Fácánok szigete egy apró, focipályánál éppen csak nagyobb, lakatlan sziget a Bidasoa folyón, a francia–spanyol határon, nem messze az Atlanti-óceántól.

Ez a világ legrégebb óta fennálló kondomíniuma – olyan területe, amely több ország fennhatósága alatt áll. A Fácánok szigetén a kettős felügyeletet úgy oldották meg, hogy félévente cserélődik a főváros: hol Madridhoz, hol Párizshoz csatolják a szigetet – már több mint 350 éve.

A 24 éven át tartó francia–spanyol háborút itt zárták le az 1659-ben aláírt békeegyezménnyel. Ennek volt része, hogy a helyszínt, a Fácán-szigetet a két ország közti béke és egyenlőség jelképeként attól kezdve közösen birtokolják, a fennhatóság pedig félévente cserélődik.

(Borítókép: Légi felvétel az Orkney-szigetekről 2014. május 3-án. Fotó:  Nigel Roddis / Reuters)

Rovatok