Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán sajtó utánajárt, milyen lenne Orbán Viktor nélkül

2023. július 5., szerda 15:27

Az ukrán Focus részletes cikkben foglalkozott azzal, a magyar kormány hogyan használja fel bel- és külpolitikai eszközként az ukrajnai háborút, és milyen hatással van ez Ukrajna és Magyarország viszonyára. Következtetésként arra jutnak, nem Magyarország Ukrajna ellensége, hanem Orbán Viktor és kormánya, így vele szemben kell ellenségesen fellépniük, nem pedig a magyar néppel szemben. Ugyanis, mint fogalmaznak, „Orbán Viktor előbb-utóbb a múlté lesz, Magyarország és Ukrajna viszont a jövőben is az európai közösség tagja marad”.

Ukrajna és Magyarország diplomáciai háborút vív egymással, ezt Oroszország – amely megszokta, hogy mások helyette cselekszenek – igyekszik kihasználni, különösen Orbán Viktor segítségével – írja a Focus nevezetű ukrán portál, amely szerint a magyar miniszterelnök politikájának sajátossága, hogy a Kreml oldalára játszik. Cikkükben most annak jártak utána, ha nem lenne Orbán Viktor, Ukrajna meg tudna-e egyezni Magyarországgal.

A Fidesz „fegyverként használja az ukrajnai háborút”

A lap felidézi a kormányfő korábbi kijelentéseit, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem háborús bűnös, Ukrajna nem tekinthető többé szuverén államnak, meg kell akadályozni az ukrán ellentámadást, Magyarország nem járul hozzá az ukrajnai fegyverszállítás semmilyen további európai uniós finanszírozásához, illetve, hogy tűzszünetre van szükség. A Focus megjegyzi, mindezeket nem orosz politikusoktól, hanem a magyar miniszterelnöktől idézték.

Szerintük csak az elmúlt hónapban számos hasonló, Ukrajnával szemben ellenségesnek mondható, nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatot tett Orbán Viktor, amellyel támogatta Oroszország háborús politikáját és befolyásolta a magyar emberek háborús álláspontját. A lap emiatt arra a következtetésre jut, hogy

a két ország közötti konfrontáció egyre inkább eszkalálódik.

Szakértőkre hivatkozva azt írja az ukrán lap, Orbán ideológiai meggyőződése – lehet, hogy Putyin őszinte csodálata miatt –, hogy bel-és külpolitikai ügyeihez Ukrajnát használja fel. Felidézik a 2022-es választásokat, ahol a Fidesz nyíltan használta az ukrajnai háború témáját, hangsúlyozva: nem hagyják, hogy Magyarországot belerángassák a konfliktusba. A Focus szerint ebben Orbán Viktor hű társat találta maga mellé Szijjártó Péter személyében, ugyanis tőle hangzanak el az Ukrajnával kapcsolatos „ leghangosabb kijelentések ”. 

A cikkben felmerül továbbá az ukrán elnök által tavaly aláírt törvény, amely jogokat biztosít a kisebbségeknek. Ezzel a témával az Index is részletesen foglalkozott, ide kattintva olvashat róla bővebben. Előkerült továbbá az a beregszászi programtervezet is, amely arra ösztönzi a helyieket, hogy ukrán nyelvű osztályba járassák gyermekeiket. Mindkét esetben azt hangsúlyozza a portál, hogy a magyar kormány ezeket az ügyeket felhasználva akart keresztbe tenni Ukrajnának.

Az ukrajnai háborúban harcoló magyarok

A Focus kitér arra is, annak ellenére, hogy a magyar kormány nem hajlandó hozzájárulni az Ukrajnának nyújtandó uniós finanszírozáshoz, néhány magyar csatlakozott az ukrán hadsereghez és a harcokban is segítik Ukrajnát. Példakánt említik  Sándor Fegyirt, az ukrán hadsereg magyar származású önkéntesekből álló egységének, a Kárpátaljai Sárkányoknak egyik ismert alakját.

A férfi az orosz invázió elején már ismertté vált azzal, hogy a lövészárokból tartott online órákat hallgatóinak. Az ungvári származású tanár szociológiából tudományos, filozófiából doktori fokozattal rendelkezik.

A kárpátaljai magyarok helyzete

A lap szakértőire hivatkozva arra a következtetésre jut, hogy lakossági szinten sem a magyarországi magyarok, sem az ukrajnai magyarok nem támogatják az Orbán-kormány által indított vitát. Itt elevenítik fel a kárpátaljai hadifoglyok ügyét, amelyről a hazai sajtóban elsőként az Index számolt be.

Mint ismert, tizenegyorosz fogságba esett, ukrán oldalon harcoló kárpátaljai magyar katonát szállítottak Magyarországra, a történtek pedig  azóta kifejezetten nagy port kavartak a nemzetközi politikában, Magyarországon és Ukrajnában egyaránt. A lap megismétli az ukrán álláspontot, miszerint a magyar kormány fel akarta használni a szabadon bocsátott hadifoglyokat Ukrajna ellen. Korábban olyan vélemények is megfogalmazódtak ukrán politikusoktól, hogy maga Orbán Viktor ejtette túszul a hadifoglyokat.

A magyar emberek Orbán Viktor „túszai”

A Focusnak Hanna Hopko, az ukrán Külügyi Bizottság volt vezetője úgy fogalmazott, fontos, hogy együttműködjenek a magyar társadalommal és az ellenzékkel, valamint ki kell mondani, hogy a magyar média teljesen a kormánytól függ.

Most a magyarok Orbán szomszédgyűlölő politikájának és Kreml-barát irányvonalának túszai lettek, a magyar kormány pedig Ukrajna NATO-és EU-tagságának ellehetetlenítésével próbál ártani Ukrajnának

– tette hozzá. Szerinte Magyarországnak megvannak az eszközei, hogy blokkolja az ukrán csatlakozást, de az Európai Uniót „sem kell félteni”.

Végezetül Szerhij Heraszimcsuk, az Ukrán Prisma politikai kiadvány munkatársának egyik cikkét idézik, amelyben arról írt, Orbán Viktor „túszul ejtette” a kárpátaljai és a többi, Magyarországgal szomszédos ország magyarjait.

Szüksége van rájuk a piszkos kis játszmáihoz és a szavazataik is kellenek neki, de nem törődik a sorsukkal. Orbán azt akarja, hogy az ukránok összevesszenek a kárpátaljai magyarokkal, a románokat pedig az erdélyi magyarokkal akarja összeugrasztani

– fogalmaz Heraszimcsuk.

Szerinte Ukrajna hibája, hogy kormánytisztviselőik mindvégig Orbán kedvében próbáltak járni, holott jobb lenne ellene dolgozni. Leszögezi azonban, hogy nem Magyarország ellen, hiszen Orbán Viktor előbb-utóbb a múlté lesz, Magyarország és Ukrajna viszont a jövőben is az európai közösség tagja marad.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Marc Atkins / Getty Images)

Rovatok