Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban lelőhetik a közösségi médiát, amíg nem áll helyre a rend

2023. július 5., szerda 18:02

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy a kormánynak fontolóra kellene vennie a közösségimédia-hálózatok ellenőrzését és lekapcsolását, „amennyiben a dolgok elszabadulnak” az országban.

Az elnök megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy miniszterek a Snapchathez és a TikTokhoz hasonló platformokat használó fiatalokat vádolták a zavargások és erőszak szervezéséért és ösztönzéséért – írja a The Guardian.

Át kell gondolnunk, hogyan használják a fiatalok a közösségi oldalakat. Ha a dolgok kicsúsznak a kezünkből, lehet, hogy szabályoznunk kell őket, drasztikusabb esetben meg kell akadályoznunk a hozzáférést hozzájuk. Higgadtnak kell maradnunk, nem dönthetünk ilyesmiről a pillanat hevében. Örülök, hogy eddig erre nem volt szükség

– mondta Emmanuel Macron annak a több mint 200 polgármesternek a találkozóján, akiknek a településeit érintette a most kirobbant erőszakhullám.

A kritikusok szerint az intézkedés végrehajtásával Franciaország olyan tekintélyelvű országok mellé kerülne, mint Kína, Oroszország, Irán és Észak-Korea.

Emmanuel Macron a múlt héten felszólította a közösségimédia-vállalatokat, hogy mutassanak „felelősségtudatot”, és távolítsák el azokat a kényes tartalmakat, amelyek erőszakra vagy fosztogatásra buzdítják a felhasználókat.

A francia miniszterek nemrég találkoztak a TikTok és a Snapchat képviselőivel. Másnap Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter azt javasolta, hogy tegyenek jogi lépéseket a közösségi médiát illegális cselekmények szervezésére használók ellen.

Csökkent az erőszakhullám, de a vihar még nem ült el

A kormány azóta küzd a zavargásokkal és fosztogatásokkal, hogy június 27-én egy rendőr megölte a 17 éves Nahel M.-et egy közúti ellenőrzés közben.

Szerda reggelre úgy tűnt, hogy az erőszak enyhülni látszik: az éjszaka folyamán országszerte 17 letartóztatást hajtottak végre, köztük hetet Párizsban. A hivatalos adatok 116 gyújtogatásról, köztük nyolc épület és 78 jármű felgyújtásáról számoltak be.

Kedd este heves viharok sújtották Észak-Franciaország nagy területeit, köztük a fővárost is, ami viszonylagos nyugalomra ösztönözte a lakosságot.

A francia ügyészek eközben vizsgálatot indítottak egy 27 éves férfi halála ügyében, akit a szombati zavargások idején egy lövedék talált el – közölte a marseille-i ügyészség.

Rovatok