Index Vakbarát Hírportál

Ez a nap biztos, hogy nem Jevgenyij Prigozsiné, elindult a gőzhenger

2023. július 6., csütörtök 10:16

Az orosz állami média elindította a Wagner-vezér elleni lejárató kampányát. Korruptnak, hazaárulónak és képmutatónak nevezték a 60 perc című orosz műsorban, és bejelentették, hogy elindult a Wagner-vezér elleni vizsgálat.

Az orosz állami televízió lejárató kampányt indított Jevgenyij Prigozsin ellen. A Rosszija–1 szerda este sugárzott 60 perc című műsorában arról beszéltek, hogy gőzerővel folyik a Wagner-lázadás vizsgálata. A műsorban olyan felvételeket is bemutattak, amelyeket Prigozsin szentpétervári irodájában és egyik közeli birtokán készítettek a hatóságok – írj a Reuters.

A műsor házigazdája, Jevgenyij Popov árulónak nevezte Prigozsint, a felvételeket pedig Eduard Petrov újságíró mutatta be mint bizonyítékot a Wagner-vezér bűnösségére és képmutatására. Prigozsin a lázadás idején az orosz fegyveres erőknél tapasztalható korrupcióról beszélt. 

A Wagner-csoport két hete lázadt fel az orosz katonai vezetés ellen. A zsoldosok zendülésének végül egy paktum vetett véget, amelynek részletei még mindig nem ismertek, de az már biztosnak tűnik, hogy Prigozsin és a Wagner vezetése Belaruszba távozott, a zsoldosok nagy része pedig a hivatalos orosz hadsereghez csatlakozik. 

A Wagner-vezér nem sokkal a megállapodás után adott életjelet magáról, bár akkor is csak közvetítők útján. Eközben múlt héten a magángépe legalább egyszer Oroszországba is visszarepült. A megállapodás létrejöttének idején arról szóltak a hírek, hogy a zendülésben részt vevő személyeket minden vád alól felmentik.

Prigozsin hétfő este hangfelvételt tett közzé, amelyet a Telegramon osztott meg egy Wagner-közeli csatorna, a Grey Zone. Köszönetet mondott azoknak, akik eddig támogatták a Wagnert, majd közölte, hogy a zsoldossereg visszatér a frontra.

Ma nagyobb szükségünk van a támogatásotokra, mint bármikor. Ezt köszönjük is. Szeretném, ha megértenétek, hogy az »igazságmenetünk« célja az árulókkal szembeni küzdelem és a társadalmunk mozgósítása volt. Sok mindent sikerült elérnünk. Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben újabb győzelmeket láthattok tőlünk a fronton. Köszönöm, srácok!

 – fogalmazott a Wagner-vezér.

Rovatok