Index Vakbarát Hírportál

A vegyi fegyverek sorsáról döntött Joe Biden

2023. július 8., szombat 11:50

Az Egyesült Államok biztonságosan megsemmisítette az utolsó vegyifegyver-állományát is – jelentette be Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház által helyi idő szerint péntek este kiadott elnöki közleményében.

„Az Egyesült Államok több mint 30 évig fáradhatatlanul dolgozott rajta, hogy megsemmisítse vegyifegyver-állományát” – áll a közleményben. Biden hozzátette: a fegyverek megsemmisítése egy lépéssel közelebb visz bennünket a vegyi fegyverek borzalmaitól mentes világhoz.

Az 1997-es, 193 országot egyesítő Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény szeptember 30-i határidővel kötelezte Washingtont a fegyverek végleges megsemmisítésére. Ezzel a lépéssel az Egyesült Államok hivatalosan is csatlakozott azon országokhoz, amelyek elutasítják a vegyi fegyverek alkalmazását a harctéren – számolt be az MTI.

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet pénteken megerősítette az állomány megsemmisítését Kentucky államban.

Washington ugyan példát mutatott cselekedetével, a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény több tagja – mint Oroszország vagy Szíria – továbbra is tárol vegyi fegyvereket. Biden az elnöki közleményben felszólította ezen országokat, hogy tartsák magukat az egyezményben foglaltakhoz.

Az első világháborúban vetettek be elsőként vegyi fegyvereket

A modern hadviselésben először az első világháború alatt vetettek be vegyi fegyvereket, amelyeknek annak idején legkevesebb százezer áldozatuk volt.

Noha a háború utáni években született Genfi Egyezmény megtiltotta az ilyen fegyverek használatát, az országok egészen addig megtartották állományukat, amíg az egyezmény módosításával később kötelezővé nem tették azok megsemmisítését.

Rovatok