Index Vakbarát Hírportál

A szakértő elárulta, miért kiváló ütőkártya Ukrajna NATO-tagsági szándéka

2023. július 10., hétfő 19:41

Kizárni nem lehet, hogy ez folyamat olaj legyen a tűzre, hiszen tavaly januárjában sem tetszett Moszkvának, hogy Ukrajna az érdekszférájából a nyugati érdekszféra felé sodródik – fogalmazott Ukrajna NATO-tagsági szándékáról Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének (SVKI) tudományos főmunkatársa.

A NATO-tagállamok már a találkozó előtt egyértelműen jelezték, a csatlakozásra való meghívás semmiképp nem fog napirendre kerülni, mindazonáltal a NATO és Ukrajna közti politikai kapcsolat magasabb szintre, más minőségre léptetése megtörténni a NATO–Ukrajna Tanács létrehozásával, amelynek az alapja az 1997 óta létező NATO–Ukrajna Bizottság – emlékeztetett az InfoRádióban Csiki Varga Tamás. 

Az NKE Védelmi Kutatóintézetének (SVKI) tudományos főmunkatársa szerint ez a lépés elmarad az ukrán várakozásoktól, de mégis strukturáltabb, tartalmasabb együttműködési lehetőség.

Ez gyújtópont

A háború részben azért tört ki, mert Ukrajna csatlakozni kívánt az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. Így Csiki Varga Tamás szerint a kulcskérdés az, elvitatjuk-e Ukrajna szuverén jogát ahhoz, hogy valamilyen katonai vagy politikai szövetséghez, integrációs szervezethez csatlakozzon. Amennyiben az ukrán lakosság ilyen szándékát elfogadjuk, akkor ezt tiszteletben kell tartani.

Az ukránok körében a NATO-tagság támogatottsága – a háború hatására is – nagymértékben megerősödött, jelenleg 70 százalék körüli szinten áll.

„Amennyiben ők ezt napirenden kívánják tartani, és a szövetség hajlandó felvenni őket, akkor ez nem az orosz háborús elképzelésektől vagy az orosz biztonsági érdekektől függ” – ismertette a szakértő, majd később azt is hozzátette: kizárni nem lehet, hogy egy ilyen folyamat olaj legyen a tűzre. Hiszen tavaly januárjában sem tetszett Moszkvának, hogy Ukrajna az érdekszférájából a nyugati érdekszféra felé sodródik.

A NATO-tagság lebegtetése, kilátásban tartása nagyon jó tárgyalási alap, jó ütőkártya lehet Csiki Varga Tamás szerint, „ez egy felajánlható engedmény Ukrajna és a NATO részéről, annak érdekében, hogy például területek kerüljenek vissza ukrán fennhatóság alá”.

Ugyanakkor ez nem vezet egyenesen NATO-tagsághoz. A politikai résztvevők is egyértelműen kommunikálják, amíg a háború tart, addig Ukrajna tagsága nincs napirenden.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint ütemtervre van szükség, hogy az ország katonai képességei közeledjenek a NATO-tagság követelményeihez.

Erről Csiki Varga Tamás úgy nyilatkozott, hogy a NATO–Ukrajna Tanácson belül kialakuló új elrendezés azt is magában foglalja majd, hogy sokkal komolyabb hírszerzési információs, katonai-technológiai megoldásokat érintő, illetve akár katonai védelmi tervezési együttműködés is létrejöhet a felek között.

Rovatok