Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke támogatja Japán terveit védelmi kiadásainak növelésére

2023. július 14., péntek 12:01

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke pénteken jelezte, támogatja Japán terveit védelmi kiadásainak megduplázására a következő öt évben, mert szerinte Tokió törekvése létfontosságú az észak-koreai és kínai fenyegetésekkel szembeni fellépéshez.

Az Egyesült Államok tokiói nagykövetségén tartózkodó Milley elmondta, Japánnak fejlesztésekre van szüksége a manőverező robotrepülőgépek, a korai figyelmeztető rendszerek és a légvédelmi képességek terén.

Az amerikai katonai vezető aláhúzta, Kína jelentős katonai fejlesztéseket hajtott végre, és regionális hatalmi szerepre tör a következő 10-15 évben.

Milley szerint ez veszélyes lehet és nagy instabilitással járhat. Hozzátette, úgy gondolja, hogy egy katonailag erős Japán, amely szoros szövetségben áll az Egyesült Államokkal és más országokkal, nagyban hozzájárul az elrettentéshez és a háború elkerüléséhez.

A következő évi japán költségvetés rekordösszeget, 6,8 trillió jent szán védelmi kiadásokra, ami 20 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ez az első része annak az ötéves, 43 trillió jen összegű katonai költségvetési tervnek, amelyet tavaly decemberben jelentettek be Japán új nemzetbiztonsági stratégiája keretében.

Az új kiadási cél megfelel a NATO elvárásainak, és évi tíztrillió jenes védelmi költségvetéshez vezet, amivel Japán a harmadik ország lesz az Egyesült Államok és Kína után, amely a legtöbbet költ katonai kiadásokra.

Nincs kétségem afelől, hogy a japán hadsereg nagyon gyorsan tudna bővülni léptékben, méretben, hatókörben és képességben

– mondta Milley.

Az amerikai katonai vezető arról is beszélt, hogy fel kell gyorsítani a Tajvannak nyújtott amerikai katonai segítséget, megemlítve, hogy a szigetnek jobb légvédelemre, aknákra, valamint levegő-levegő és part-hajó képességekre van szüksége.

Megjegyezte, az Egyesült Államok ellenzi, hogy Peking katonai erővel egyesítse újra Tajvant Kínával. Hozzátette, Tajvannak képesnek kell lennie megvédeni magát, hogy elrettentse Kínát bármiféle agressziótól. Milley szerint ehhez az Egyesült Államoknak és a többi országnak a következő években valószínűleg fel kell gyorsítaniuk a Tajvannak nyújtott védelmi támogatásokat.

Rovatok