Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen csökkent a szegények száma Indiában

2023. július 17., hétfő 18:01

Egy friss jelentés szerint 10 százalékkal csökkent a szegénységi küszöb alatt élők száma Indiában. A megfelelő táplálkozásban, az oktatásban, a higiéniában és a főzési tüzelőanyag-felhasználás területén elért eredmények vezettek a szegénység visszaszorulásához.

Indiában a 2021-et megelőző öt év alatt tíz százalékkal csökkent a szegények száma – közölte egy újdelhi kormányzati jelentés. A jelentés szerint mintegy 135 millióval csökkent a szegénységi küszöb alatt élők száma az országban a jelzett időszakban. Elsősorban a vidéki térségekben tapasztalták a szegénység visszaszorulását.

A felmérésben, amelynek adatait közzétették, az ENSZ által használt szegénységi index (MPI) alapján határozták meg a szegénységben élők számát. A szegénységi index 12 mutatóból áll, amely egyebek mellett az alultápláltságot, az oktatáshoz való hozzáférést és a higiéniai körülményeket is figyelembe veszi. Ha valaki a 12 mutatóból három vagy több esetében a nélkülözők közé tartozik, akkor az ENSZ meghatározása alapján szegénynek számít.

Szuman Beri, a jelentést publikáló NITI Aajong kormányzati agytröszt alelnöke kiemelte, hogy a megfelelő táplálkozásban, az oktatásban, a higiéniában és a főzési tüzelőanyag-felhasználás területén elért eredmények vezettek a szegénység visszaszorulásához.

A szegénységben élő lakosság aránya a 2015–2016-ban felmért 25 százalékról 2019–2021-re 15 százalékra esett vissza a jelentés szerint. Az ENSZ Fejlesztési Hivatala (UNDP) szintén arról számolt be múlt héten közzétett jelentésében, hogy Indiában a több szempontból is nélkülöző szegények aránya a 2005-ös 55 százalékról 2021-re 16,4 százalékra csökkent.

Az UNDP becslése alapján 2021-ben már csak a lakosság tíz százaléka élt a napi 2,15 dolláros (714 forintos) szegénységi küszöb alatt Indiában. Az indiai szövetségi kormány mintegy 800 millió embernek, az 1,4 milliárdos lakosság 57 százalékának biztosít ingyenes élelmiszert, és az egyes szövetségi államok is dollármilliárdokat költenek az oktatás, az egészségügy és különböző szolgáltatások támogatására.

A legnagyobb eredményt a szegénység visszaszorulásában Uttar Prades államban érték el, amely mögé Bihar és Madhia Prades állam is felzárkózott – írja az MTI.

Rovatok