Index Vakbarát Hírportál

A Dél-Európa még nem szabadul a fojtogató hőségtől

2023. július 18., kedd 13:57

Sajnos folytatódik a hőhullám Európában és már a második vonal készül lecsapni az amúgy is fortyogó dél-európai térségre. A múlt heti - Cerberusra keresztelt - hőhullámot most az ismét Afrika felől érkező, magas nyomású anticiklon hatására Kháron váltja, és az előrejelzések szerint az őrületes meleg még több mint egy hétig kitart.

Az Európai Űrügynökség (ESA) előrejelzése szerint ami most van, az csak a kezdet, a rosszabbik fele még hátravan. Elsősorban Spanyolország, Franciaország, Görögország, Horvátország és Olaszország egyes részein várható katasztrofális hőség. Az előrejelzések a hét közepére teszik a hőség fokozódását a mediterrán térségben.

Olaszország: ma már nagyon sokfelé várnak 40 fok feletti hőmérsékleteket. Húsz olasz városban van érvényben a hőségriadó legmagasabb fokozata az intenzív hőség jelentette egészségkockázat miatt. Arra számítanak, hogy délután Szardínia szigetén megdől az eddigi olasz melegrekord, a 48 fok.

Spanyolország: az ibériai félszigeten fekvő állam ezen a nyáron már a harmadik súlyos hőhullámmal küzd, és ott is emelkedő hőmérsékletekre számítanak. Madridban ma már 40 fok felett lesz a hőség, amely némileg csökken a hét hátralevő részén, hogy aztán hétvégétől ismét emelkedni kezdjen.

Az országhoz tartozó Kanári szigeteken erdőtüzek pusztítanak, több mint 4600 hektár áll lángokban, több tucatnyi ház pusztult el és ezreket kellett evakuálni.

Görögország: többfelé pusztítanak erdőtüzek, jelenleg több mint 500 tűzoltó igyekszik megfékezni a 80 ponton felcsapott lángokat. Marad az elmúlt napokban megtapasztalt 40 fok feletti kora délutáni csúcshőmérséklet, ami miatt például tilos az Akropoliszt látogatni 12 és délután 5 óra között.

Közben Franciaország és Olaszország is bejelentette, katonai tűzoltó gépeket küld Görögországba, hogy segítsék az ottani tűzoltásban résztvevőket. Svájcban legalább 100 hektáron ég az erdő Valais kantonban, és ott már a hadsereget mozgósították, hogy mielőbb megfékezzék a lángokat.

De miért kerüli el a hőség a briteket?

Nagy-Britannia most hálás lehet, mert egy olyan légköri képződmény mögött van, amely gyakorlatilag elvágja Európa déli részétől. Ahogy a térképen is látszik, a szigetországtól délre egy alacsony nyomású rendszer alakult ki, amelyet egy futóáramlás választ el Dél-Európától. E mögött szeles és jóval hűvösebb az időjárás, viszont a futóáramlás előtt a forró afrikai levegő szinte bedugul a Földközi-tenger térségébe.

Az USA-ban sem jobb a helyzet

Emberek millióit sújtja az amerikai hőhullám az ország délnyugati és déli területein. Egészen pontosan mintegy 65 millió emberre vonatkozik a hőségriadó, Floridától Kaliforniáig. Vannak olyan térségek – például Texasban, vagy Arizonában –, ahol már több mint egy hete tart a 40 fok körüli hőség. Phoenixben már egymást követő 18 napon mértek 40 fok feletti hőmérsékletet, hétfőn egészen pontosan 43 fok volt a csúcs.

A dolgot csak bonyolítja, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában is egymás után pattannak ki az erdőtüzek.

Ázsiában is hőség és katasztrofális esőzések

Kína nyugati térségében van rettenetesen meleg ott már a hét végén a Hszincsiang tartományban lévő Turpan-völgyben 52,2 fokot mértek. Ez a korábbi 50,3 Celsius-fokos rekordot döntötte meg, amelyet 2015-ben jegyeztek fel egy Ajting közelében lévő völgyben, mely több mint 150 méterrel a tengerszint alatt fekvő homokdűnék és kiszáradt tavak hatalmas medencéjében található.

Kína már korábban is szembesült az egyes évszakok közötti hőmérséklet drámai ingadozásaival, de ezek az ingadozások egyre nagyobb mértékűek, ami kihívást jelent az elektromos hálózatok és a mezőgazdaság számára is.

Dél-Koreát soha nem látott méretű esőzés érte el. A hétvégén Cheongju városában 14-en meghaltak, amikor csapdába estek egy aluljáróban, ahonnan a beömlő esővíztől nem tudtak kimenekülni. Eddig egyébként 44 áldozata van az esőzések nyomán keletkezett áradásoknak Dél-Koreában.

Japánban a hatalmas esőzések kiterjedt áradásokat és többfelé sárlavinákat eredményeztek, többen meghaltak.

(Borítókép: Turisták frissítik magukat a Piazza della Rotonda szökőkút vizével Rómában 2023. július 17-én. Fotó: Stefano Montesi / Corbis / Getty Images))

Rovatok