Index Vakbarát Hírportál

Egy ezredes bejelentette, hogy eltávolították a hatalomból Niger elnökét

2023. július 27., csütörtök 07:02

Mohamed Bazoum nigeri elnököt eltávolították a hatalomból – jelentette be csütörtökre virradóra katonák egy csoportja Niger állami televíziójában. Hozzátették: az „Országos Tanács a Haza Megmentéséért” nevű testület vette át a hatalmat az országban.

Mint írtuk, a nigeri katonaság blokád alá vette az elnöki palotát és több minisztériumot is szerda délután. Mohamed Bazoum államfő és a korábbi elnökök tárgyalást kezdeményeztek annak érdekében, hogy ne fokozódjon a konfliktus. A megbeszélés azonban hamar megszakadt, amikor a hadsereg ultimátumot intézett az elnöki testőrséghez, akik erre válaszul megtagadták az államfő szabadon bocsátását.

Csütörtökre virradóra Amadou Abdramane ezredes kilenc másik – egyenruhát viselő – katonatiszttel körülvéve közleményt olvasott fel Niger állami televíziójában (RTN), miszerint a védelmi és biztonsági erők eldöntötték: 

véget vetnek az ismert rezsimnek a romló biztonsági helyzet és rossz kormányzat miatt

– írta meg az MTI.

Az ezredes továbbá bejelentette, hogy az ország határait lezárták, és országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este tíz órától reggel öt óráig. Hozzátette: a köztársasági intézmények működését felfüggesztették.

A puccsisták óva intettek egy esetleges külföldi katonai beavatkozástól. Mindemellett hangsúlyozták, hogy Bazoumnak nem esik bántódása. Abdramane szót ejtett egy úgynevezett Országos Tanács a Haza Megmentéséért nevű testületről, amelyről azt mondta, hogy átvette a hatalmat az országban.

Egyelőre nem világos, hogy Abdramane ezredes és a kilenc katonatiszt az egész nigeri hadsereg nevében beszélnek-e.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Mohamed Bazoum haladéktalan szabadon engedését követelte. „Nem tudom megmondani, hogy technikailag ez puccsot jelent-e, vagy sem, mert ez a jogászok dolga, ugyanakkor ez egyértelműen kísérlet arra, hogy erővel megragadják a hatalmat és megzavarják az alkotmányos rendet” – fogalmazott Blinken Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: 

Mélységesen aggasztók a nigeri fejlemények. Néhány órája beszéltem Bazoum elnökkel, és világossá tettem, hogy határozottan támogatjuk őt mint az ország demokratikusan megválasztott elnökét

– mondta Blinken, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok „szorosan nyomon követi a helyzetet”.

Az egykori francia gyarmatot 2021 óta irányította az első demokratikus elnökként megválasztott Mohamed Bazoum. Az 1960-ban kihirdetett függetlenné válása óta négy államcsínyt és számos puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban. 2021. március 31-én, két nappal az államfő beiktatása előtt a nigeri hatóságok már megakadályoztak egy kísérletet a Mohamed Bazoum elleni katonai hatalomátvételre.

Rovatok