Index Vakbarát Hírportál

Az elnyomott lakosság a Hamász ellen tüntet a Gázai övezetben

2023. július 30., vasárnap 18:58

Ezrek tüntettek vasárnap a Gázai övezetben a tűrhetetlen életkörülmények és az állandó áramkimaradások miatt a radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet uralma ellen.

Százak csatlakoztak az elégedetlenkedők meneteihez Gázában, a déli Hán Júniszban és a palesztin övezet más településein. A tiltakozók az egyik megmozduláson a Hamász zászlajait is elégették, mielőtt a rendőrség közbelépett, és feloszlatta a tömeget.

A karhatalom elkobozta és megsemmisítette azok mobiltelefonját, akik a Hán Júnisz-i eseményeket filmre vették. Szemtanúk szerint többeket előállítottak.

A megmozdulásokat az av-Virus as-Saher nevű helyi online mozgalom szervezte. Egyelőre nem tudni, ki áll a szervezet hátterében.

Kegyetlen bánásmód

A Hamász 2007-ben vette át a hatalmat a Gázai övezetben. Izrael azóta még szigorított is a térség blokádján, amelyet a szomszédos Egyiptom is segít fenntartani. A Gázai övezetben 2,3 millióan élnek. A munkanélküliségi ráta 45 százalék, a lakosság 80 százaléka nemzetközi segélyekre szorul a világszervezet adatai szerint.

A Gázai övezet vezetése naponta mindössze négy-hat óra áramellátást biztosít a lakóknak a jelenlegi hőhullám alatt.

Hol az áram, hol a gáz? Micsoda szégyen! Micsoda szégyen!

– kiabálták a Hán Júnisz-i megmozdulás résztvevői.

A tüntetők kifogásolták azt is, hogy a Hamász nagyjából 15 amerikai dollárnak megfelelő összeget visszatart a Gázai övezet rászoruló családjainak Katar által biztosított, havi 100 dolláros járandóságból.

Rovatok