Index Vakbarát Hírportál

Ha ezt meglépi Putyin, akkor még 2024-ben sem ér véget a háború

2023. augusztus 5., szombat 13:41

Az Egyesült Államok és Európa vezető tisztviselői aggódnak amiatt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a 2024-es amerikai elnökválasztást szem előtt tartva változtatásokat eszközölt az ukrajnai háborús terveiben, abban a reményben, hogy Joe Biden elnök jövő évi esetleges veresége miatt megváltozik az Egyesült Államok politikája. Ezzel az lehet a célja, hogy potenciálisan csökkentse az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás volumenét, és javítsa Oroszország tárgyalási pozícióját.

Ezeket a megállapításokat névtelenség mellett nyilatkozó amerikai tisztviselők tették a CNN-nek. Mint mondták, az Egyesült Államoknak egyelőre nincsenek megerősített információi Vlagyimir Putyin kifejezett vágyairól, illetve arról, hogy Donald Trump vagy a republikánusok elnökválasztási győzelmének reményében szándékosan elhúzza-e a háborút.

De abban biztosak, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztás továbbra is kulcsfontosságú tényező, amelyről a nyugati nemzetbiztonsági, hírszerzési és diplomáciai vezetők úgy vélik, biztosan befolyásolja az orosz vezető háborús döntéseit, így még kevésbé valószínű, hogy a fegyveres konfliktus 2024 vége előtt megoldódik.

Egy amerikai tisztviselő azt mondta, biztosak abban, hogy Vlagyimir Putyin „megpróbál kitartani” a 2024-es választásokig. A hírszerzési ügyekre rálátó források egyike szerint ez a szituáció igen kényes kérdés Amerika, Ukrajna és Európa számára.

Rengeteg függ az ukrán ellentámadás kimenetelétől

Egy európai diplomata azt mondta: úgy látják, Vlagyimir Putyin minden eszközt bevet, hogy elhúzza a 2024-es választásokig az ukrajnai háborút. „Az orosz elnök abban bízik, hogy a republikánusok nem nyújtanának akkora támogatást az ukránoknak, mint a Biden-kabinet” – fogalmazott a CNN-nek névtelenül nyilatkozó tisztviselők egyike. 

A jövő évi választások bonyolítják a dolgokat, mert az oroszok azt hiszik, hogy látják a fényt az alagút végén. Vlagyimir Putyin azt gondolja, az amerikaiak kikerülhetnek a képből azzal, ha Donald Trump nyer, mert akkor Washington vélhetően csökkenti az Ukrajnának szánt katonai támogatás mértékét

– vélekedett Daniel Fried, az Egyesült Államok volt lengyelországi nagykövete.

A közelgő amerikai elnökválasztás tehát még nagyobb nyomást gyakorol az ukrán ellentámadásra, mivel az európaiak, az amerikaiak és az ukránok egyaránt jelentős ukrán győzelemben reménykednek, amely keresztülhúzhatja Vlagyimir Putyin számításait még a jövő év vége előtt.

Nem lesz könnyű tárgyalóasztalhoz ültetni az oroszokat

Egy európai tisztségviselő arról beszélt, szerinte az orosz vezető nem ül le tárgyalni a békéről, ha elmaradnak az átütő ukrán sikerek a fronton. Emiatt Európa felpörgette az ukránoknak szánt fegyverszállításokat – abban a reményben, hogy így fordulat áll be a háború menetében.

Az amerikai tisztviselők tisztában vannak azzal, hogy tartós támogatásra van szükség, hogy Ukrajna a nyár után is folytathassa a harcot.

A hétvégén Szaúd-Arábia ad otthont az Ukrajnáról szóló béketárgyalásoknak, amelyeken Amerika mellett számos nyugati és fejlődő ország is részt vesz. A megbeszélések fókusza a háború befejezését célzó közös elvek kidolgozása, valamint annak megvitatása, hogy Kijevnek milyen biztonsági támogatásra van szüksége ahhoz, hogy Oroszországot elrettentse attól, hogy valaha is újra megtámadja Ukrajnát, értesült a CNN.

Bár Oroszországot senki nem képviseli a megbeszéléseken, a tisztségviselők szerint az most a legfontosabb kérdés, hogy Vlagyimir Putyin egyáltalán betartaná-e a tűzszünetet vagy a békemegállapodást.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok