Index Vakbarát Hírportál

Nőtt a szlovéniai árvíz halálos áldozatainak száma

2023. augusztus 7., hétfő 21:58

Két további halottja van a hétfői szlovéniai árvíznek. Így már hatra nőtt a katasztrófa halálos áldozatainak száma.

Egy férfi az árvíz okozta károk elhárítása közben vesztette életét, egy másik áldozat holttestére a Temenica folyóban bukkantak – jelentette a helyi média.

Hétfőn javult az árvízhelyzet Szlovéniában, de a katasztrófa sújtotta területeken számos földcsuszamlás fenyeget.

Megkezdődött a károk elhárítása, amelyben Szlovénia nemzetközi segítségre is számít. Az uniós katasztrófavédelmi együttműködés keretében a kormány elsősorban nehézgépeket és előregyártott ideiglenes hidakat kért, köztük húsz, legfeljebb 40 méter hosszú szükséghidat.

A NATO-tól öt nagy szállítóhelikoptert, 200 katonát és további húsz szükséghidat várnak.

A megáradt folyók vízszintje lassan visszahúzódik, már csak a Mura folyó kelet-szlovéniai szakaszán van érvényben a legmagasabb árvízvédelmi fokozat. Ott a helyzet változatlanul feszült, az árvíz továbbra is fenyeget egyes falvakat.

Dolnja Bistrica községnél sikerült megerősíteni a megsérült gátat, a kimenekített lakosok visszatérhettek lakóhelyükre. Az árhullám jelenleg Hotiza és Kot helységeket fenyegeti.

Az árvíz által legsúlyosabban érintett területeken a munkálatok a közúti összeköttetés helyreállítására, és az épen maradt hidak állapotának vizsgálatára összpontosulnak.

Számos híd súlyosan megrongálódott vagy teljesen megsemmisült.

Sok helységben megszűnt a vízszolgáltatás, néhányban gondok vannak az áramszolgáltatással és a távközlési hálózattal is.

Rovatok