Index Vakbarát Hírportál

Újabb támadás érte a kercsi hidat, Moszkva megtorlást ígér

2023. augusztus 12., szombat 16:05

A helyiek legalább nyolc robbanásról számoltak be a Kercsi-szorosnál szombaton délután. Az orosz védelmi minisztérium szerint a Krími hidat az ukránok vették célba, de a parancsnok szerint a támadás sikertelen volt, és a rakétákat a légvédelem elfogta. Közleményük szerint a hídban nem keletkezett kár, a közösségi médiában megjelent felvételek szerint azonban a környéken hatalmas a füst. Moszkva közben bejelentette, hogy az incidenst terrortámadásnak minősíti, és megtorlást ígért.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, támadás érte a Kercsi-szorost, az azon átívelő Krími hidat füst borítja. A krími hatóságok jelentése szerint két rakétát lőttek le a légvédelmi erők a Kercsi-szorosban. Elmondásuk szerint azonban a Krími híd nem sérült meg.

Az ukrán és orosz sajtó szerint a Telegram-csatornákon már legalább nyolc robbanásról írnak, míg a közösségi médiában megjelent felvételeken a híd közelében füst látható.

A hatóságok szerint ezt egy speciális füstszűrő okozza. Nem sokkal később az orosz védelmi minisztérium azt közölte:

Ukrajna kísérlete, hogy S–200-as rakétákkal célba vegye a Krími hidat, nem járt sikerrel, nem okozott személyi sérülést vagy áldozatot.

Majd Szergej Akszjonov krími parancsnok a Telegramon arról számolt be, hogy a híd környékén egy újabb rakétát lőttek le.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője megtorlást ígért a kercsi híd ellen szombat délután elkövetett, általa „terrortámadásnak” minősített támadásért. „Az ilyen barbár cselekedeteket nem lehet semmivel megmagyarázni, és nem maradnak válasz nélkül” – mondta a szóvivő.

Zaharova a TASZSZ beszámolója szerint hozzátette, mivel a kercsi híd polgári infrastruktúrának számít, így az ellene irányuló támadások teljes mértékben elfogadhatatlanok.

A Krími híd az Oroszország által megszállt Krím félszigetet köti össze az oroszországi Krasznodari területtel. Az után épült, hogy Oroszország 2014-ben elfoglalta és annektálta a Krímet, és a háború 2022. februári kezdete óta az ukrán erők gyakori célpontja.

Nem ez volt az első

Októberben egy robbanás miatt a közúti híd egyes részei összeomlottak. Februárban azonban Moszkva bejelentette, hogy a közúti hidat újra megnyitották a forgalom előtt. A vasúti hidat májusban adták vissza a forgalomnak.

Az októberi robbanás következtében 7 üzemanyagtartály is kigyulladt a hídon áthaladó, Krímbe tartó vonaton, valamint a hídon áthaladó autópályának is beomlott két útszakasza. De az orosz közlemények szerint három ember is meghalt, aki egy gépkocsiban ült a felrobbanó kamion közelében, a hídnak annak a pontján, amely össze is omlott a robbanás után.

Ukrajna júliusban hivatalosan is elismerte, hogy a kercsi hídon történt robbantást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szervezte. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok