Index Vakbarát Hírportál

Dél-Koreában több százan tüntettek a fukusimai atomerőmű hűtővizének óceánba engedése ellen

2023. augusztus 13., vasárnap 14:38

Több százan tüntettek Szöulban helyi idő szerint szombaton a japán kormány terve ellen, mely szerint a sérült fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet kezelés után a Csendes-óceánba engednék – írta az MTI.

Tokió úgy tervezi, augusztus végén kezdi meg a fukusimai atomerőmű hűtővizének óceánba engedését. Jóllehet az elképzelést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), valamint az ügyben Japánba látogató dél-koreai szakértői delegáció is jóváhagyta,

a tiltakozók attól tartanak, hogy a víz súlyosan károsítja a tengeri élővilágot.

Helyszíni beszámolók szerint az emberek „Nukleáris energia? Köszönjük, nem!”, illetve „Védjük meg a Csendes-óceánt!” feliratú táblákkal vonultak, a sajtónak nyilatkozó egyik aktivista pedig azt mondta, a radioaktív anyagok előbb-utóbb nyomot hagynak a tengeri ökoszisztémán.

A tokiói terv ellen Japánban is sokan tiltakoznak, főként a halászok, akik attól tartanak, hogy a lakosság félelmei miatt nem fogják tudni eladni a kifogott halakat.

A kínai kormány szintén több alkalommal tiltakozott Tokiónál az ügyben, és egyebek között elhamarkodottnak nevezte a NAÜ értékelését.

A tisztított víz óceánba engedése várhatóan szóba kerül Joe Biden amerikai, Jun Szogjol dél-koreai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök jövő heti találkozóján is.

Az atomerőmű katasztrófáját 2011. március 11-én földrengés és az azt követő szökőár okozta. A tönkrement reaktorok hűtéséhez azóta is vízre van szükség. A szennyezett víz tárolása azonban jó ideje problémát jelent, ezért tervezik a kezelt hűtővíz Csendes-óceánba engedését.

Rovatok