Index Vakbarát Hírportál

Ukrán drónok pusztíthatták el az orosz szuperszonikus bombázót

2023. augusztus 21., hétfő 20:43

Egyes jelentések szerint egy ukrán dróncsapásban megsemmisült egy orosz nagy hatótávolságú bombázó. A közösségi médiában közzétett és a BBC által hitelesített képeken egy Tupoljev Tu–22-es ég a Szentpétervártól délre fekvő Szolzseny-2 légibázison. A támadással kapcsolatban Moszkva annyit közölt, hogy egy drónt kézifegyverekkel lőttek, ami megrongálta a gépet. Ukrajna nem kommentálta a történteket.

Az orosz védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy moszkvai idő szerint 10 óra körül történt a támadás, amelyet egy „kopter típusú UAV” hajtott végre. A támadás helyszíneként „egy katonai repülőteret” jelöltek meg a Novgorodi régióban, ahol a Szolzsenyi-2 található.

Az UAV-t a reptér megfigyelőállása észlelte, és kézifegyveres tüzet kapott. Egy repülőgép megsérült, a terrorcselekménynek nem voltak áldozatai

– közölte a minisztérium. A közlemény szerint a repülőtér parkolójában kitört tüzet is gyorsan eloltották.

A Telegram közösségi médiaplatformon közzétett képek azonban azt mutatták, hogy egy Tu–22-es repülőgép jellegzetes orrkúpjával ellátott repülőgép nagy lángokban ég. A BBC Verify elemezte a képeket, és hitelesnek minősítették azokat.

A BBC beszámolója szerint a Tu–22-es a hangsebesség kétszeresével képes repülni, és Oroszország széles körben használta ukrajnai városok támadására.

Mint írják, bár egyetlen repülőgép megsemmisítése nem befolyásolja Moszkva jelenlegi 60 fős flottájának erejét, a művelet rávilágít, hogy Kijev képes arra, hogy mélyen orosz területen lévő célpontokat támadjon meg.

Kijev az elmúlt hónapokban többtucatnyi merev szárnyú pilóta nélküli repülőgépet indított Moszkva megtámadására, több száz mérföldes utat megtéve. A Szolzsenyi-2 mintegy 650 kilométerre van az ukrán határtól. 

Az orosz védelmi minisztérium leírása azonban, miszerint a drón egy „kopter típusú UAV”, arra utal, hogy egy olcsó, kereskedelmi forgalomban kapható eszközről van szó, amelyet rövid távolságra indítanak.

A Tu–22-es egy hidegháborús, lengőszárnyas, szuperszonikus bombázó, amelyet a NATO „Backfire” kódnéven emlegetett, és amelyet széles körben használtak az ukrán városok elleni támadásokban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői élő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok