Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mikor lesz Donald Trump tárgyalása

2023. augusztus 29., kedd 06:44

Az amerikai elnökválasztás a legjobb esetben is nehéz feladat, de Donald Tump most rátett még egy lapáttal. A Fehér Házba pályázni úgy, hogy közben több vádirat és polgári és büntetőeljárás kilátásba helyezésével kell szembenézni, szinte elképzelhetetlen feladat. De ez a valóság, amellyel Trump szembesül majd, 2024 márciusában.

Egy washingtoni bíró 2024. március 4-re tűzte ki Donald Trump perét szövetségi beavatkozás vádjával. Az úgynevezett „szuperkedd” előtti napon zajlik majd a tárgyalás, ami azért is szerencsétlen helyzet a volt elnök számára, mert ezen a napon indulnak majd a szavazók az urnákhoz, hogy kiválasszák a republikánus elnökjelöltet – írja a BBC.

Ahogy arról már írtunk korábban, Donald Trump ennek a tárgyalásnak az elhalasztását kérte, amit végül elutasítottak és komolytalannak is bélyegezték a kérést. Az ügy addig fokozódott, hogy Trump egyenesen Atlantába ment, hogy letartóztassák, miután óvadéki megállapodás született ügyében. 

Mielőtt a volt elnököt letartóztatták volna, szövetségesei kezdték el sorra feladni magukat, mivel kiderült, összeesküvést szerveztek a 2020-as választási eredmény Georgia állambeli megdöntéséért. Nem sokkal később Donald Trumpot is letartóztatták.

 Fani Willis, Georgia állambeli kerületi ügyész azt mondta,

szeretném, ha hat hónapon belül bíróság elé kerülne Trump és 18 vádlott-társa, de ez a határidő is ambiciózus, tekintettel arra, hogy az egyik vádlott azt kéri, hogy az eljárást helyezzék át a szövetségi bíróság elé. 

Ezekben az ügyekben az összes elnöklő bíró figyelembe veszi Trump jogi aggályait, valamint a kampány ütemtervét, és megpróbál olyan ütemtervet kidolgozni, amely a legjobban megfelel az összes versengő érdeknek.

2024 második felében ezek az érdekek közé tartozik egy republikánus nemzeti konvenció, amelyet július közepére terveznek, és a hagyományos elnökválasztási vitasorozat, amelyre ősszel kerül sor.

A perek – és minden előzetes meghallgatás, lehallgatás és egyéb különböző jogi eljárások – Trump idejéből heteket, ha nem hónapokat vesznek igénybe. Ezek köré kell ütemeznie kampányait, beleértve szeretett tömeges nyilvános gyűléseit is.

Bírákat rendelhetnek ki, hogy korlátozzák, mit mondhat nyilvánosan – és szankcionálják, ha nem felel meg az elvárásoknak.

Ez ijesztő teher lenne minden jelölt számára – még Trumpnak is, aki már bizonyította figyelemre méltó politikai talpraesettségét.

Rovatok