Index Vakbarát Hírportál

Az idei első hurrikán tart Florida felé, veszélyhelyzetet hirdettek

2023. augusztus 29., kedd 09:46

Közelgő hurrikán miatt hirdetett veszélyhelyzetet Florida nagy részére Ron DeSantis, az állam kormányzója hétfőn. A felkészülés érdekében a kampányútját is lemondta.

Az Idalia trópusi viharként vasárnap még Kubában okozott jelentős károkat és nagy esőzést, majd a Mexikói-öböl térsége felett hurrikánná erősödött. A várakozások szerint kedden este érheti el az Egyesült Államok területét, és Florida északnyugati részét érintheti a legsúlyosabban.

A szövetségi állam északnyugati partvidékének településein homokzsákokkal készülnek, és az alacsonyabban fekvő területekről kiköltöztették az ott élőket. Tampa és St. Pete-Clearwater nemzetközi repülőtereket kedden lezárják.

Az állam 46 megyéjére kihirdetett veszélyhelyzet miatt készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárda 1100 katonáját, 2400 vízi mentőjárművet és repülőket.

Ron DeSantis kormányzó „jelentős kihatással” járónak nevezte a hurrikán várható pusztítását, ami az eredeti várakozások szerint trópusi viharként érte volna el az államot, de a hétfői meteorológiai előrejelzés már 3-as kategóriájú hurrikánról szól – adta hírül az MTI.

A közelgő vihar miatt hétfőn Joe Biden elnök veszélyhelyzetről írt alá rendeletet Florida érintett térségére, ami szövetségi forrásokat is elérhetővé tesz a védekezéshez.

Mint írtuk, Florida délnyugati részén tavaly szeptember végén az Ian hurrikán okozott súlyos károkat, amely után az újjáépítés még mindig tart.

Rovatok