Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin először hagyja el Oroszországot az elfogatóparancs óta

2023. augusztus 29., kedd 15:30

Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett, hogy elindul első külföldi útjára azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene háborús bűncselekmények miatt.

Vlagyimir Putyin a kínai Egy Övezet, Egy Út Programon vesz részt Kínában októberben, miután elfogadta Hszi Csin-ping kínai elnök meghívását – jelentette a Bloombergnek három bennfentes forrás.

Az orosz elnök azóta nem hagyta el Oroszországot, hogy a hágai bíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene – igaz, volt rá példa, hogy látogatást tett Ukrajna oroszok által megszállt területein.

Putyin a BRICS-csúcstalálkozót is kihagyta Dél-Afrikában a múlt héten, miután a helyi kormány egyértelművé tette, hogy letartóztatják, ha megjelenik.

Az orosz elnök közölte Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, hogy nem vesz részt a jövő hónapban esedékes G-20 csúcstalálkozón.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyanakkor a augusztus elején azt mondta, hogy még a hónap végén fogadja Putyint. Erdogan a jövő héten Szocsiba utazik, hogy találkozzon az orosz vezetővel.

Az orosz ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok