Index Vakbarát Hírportál

The Globalist: Orbán Viktor mindenben egy mini-Putyinra hasonlít, kivéve egy dologban

2023. augusztus 31., csütörtök 16:26

A The Globalist főszerkesztője és vezető szerkesztője egy lengyel lapnak az orosz–ukrán háborúról, annak lehetséges végkimeneteléről, valamint az Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közötti hasonlóságról írt cikket.

Stephen Richter, a The Globalist főszerkesztője és Olekszij Bayer, ugyanennek az amerikai kiadványnak a vezető szerkesztője a Gazeta Wyborcza című lapnak írt cikket, amelyben úgy fogalmaznak: 

„A szövetségesek felidézhetik a Kreml régi ultimátumát, miszerint a NATO visszaadja az 1997 előtti határokat, hogy felrázza Magyarországot. Az augusztus eleji dzsiddai találkozó óta az ukrajnai háború tárgyalásos befejezéséről szóló párbeszéd meredeken romlott. A különböző országok kormányképviselői azon küszködtek, milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a tárgyalások megkezdődhessenek. Az életképes kompromisszum megtalálásának nehézségét az okozza, hogy Oroszország és Ukrajna álláspontja nagyon távol áll egymástól”.

A háborúnak nem lehet véget vetni béketervvel

A szerzőpáros szerint Kijev Oroszország egyik követelésébe sem fog beleegyezni, éppen ezért „az ukrajnai háborút nem lehet béketervvel megállítani” – idézi a Mandiner szemléje, amelyet a CEPER Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója készített a lap számára.

A The Globalist szerzői szerint ugyan a Moszkva által szabott feltételek elfogadhatatlanok, ez is egyfajta eredménynek számít, ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021 decemberében, két hónappal Ukrajna teljes körű inváziójának megkezdése előtt ultimátumot adott az Egyesült Államoknak, amelyben azt követelte, hogy a NATO térjen vissza, ahhoz, ami 1997-ben volt, vagyis a kelet-európai volt kommunista országok és a három balti állam csatlakozása előtt.

Orbán Viktor mint mini-Putyin

A szerzők szerint a háború elmúlt másfél évében Oroszország azt bizonyította, hogy erői rosszul vannak ellátva, és inkább hasonlítanak egy „szervezetlen hordához”, mintsem egy modern hadseregre. 

A NATO-nak azonban talán nevetnie kellene Putyinon. Vissza kellene térnie a régi ultimátumhoz, mint jóakaratú gesztus a tárgyalások megkezdéséhez

– vélik a The Globalist újságírói. Megjegyzik továbbá, hogy 

Orbán Viktor már régóta mindenben egy mini-Putyinra hasonlít, kivéve a derékbőséget.

Úgy vélik, hogy a miniszterelnök alattomosan kihasználta a magyar nép történelmi sérelmeit saját választási céljaira. Mint írják, „a magyarok lappangó antiszemitizmusát és romaellenes rasszizmusát instrumentalizálta, hogy örökké hatalmon maradhasson”.

Kiemelték, hogy Orbán Viktor „létrehozott egy Putyin-féle kleptokráciát, amelyben a belső köre pazarlóan jutalmazza magát, méghozzá többnyire uniós pénzből”. 

Richter és Bayer szerint „már a felvetés, hogy Magyarországot átadják Putyinnak, elég kellene hogy legyen ahhoz, hogy kijózanítsa az Orbánt támogató, túlságosan hiszékeny magyarokat”. Végezetül azt írják, hogy „az önelégült áruló Orbán Viktort rá kellene kényszeríteni, hogy ne legyen többé Putyin haverja és NATO-tag egyszerre, miközben nagy támogatásokat kap az EU-tól”.

Orbán Viktor szerint mindenki tudja, egy vicc, hogy ő lenne Putyin bábja

Orbán Viktor Tucker Carlsonnak adott interjújában is felmerült, hogy a magyar miniszterelnököt gyakran hasonlítják az orosz elnökhöz.

Ezzel kapcsolatban a kormányfő elmondta, ha Magyarországon bárkit megállítanának az utcán, és megkérdeznék, lehetséges-e, hogy a magyar miniszterelnök Putyin bábja, úgy válaszolna: ez egy vicc. Ugyanígy reagált arra a felvetésre is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt leválthatják.

Az ilyen jellegű vádakat nem veszem komolyan. Persze megpróbálok racionális kapcsolatot fenntartani az oroszokkal, különösen a gazdaság és az energia terén. Az én személyes meglátásom szerint anélkül, hogy bevonnánk az oroszokat Európa biztonsági architektúrájába, nem tudunk biztonságos életet garantálni Európa állampolgárai számára. De sajnos most minden szembemegy ezzel

– fogalmazott Orbán Viktor.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok