Index Vakbarát Hírportál

Szupermarketet akartak építeni, római kori templomra bukkantak

2023. augusztus 31., csütörtök 09:39

Sarsina egy alig 3000 lakosú vidéki város az olaszországi Emilia Romagna régióban, az Appenninek érintetlen hegyei között, lenyűgöző kilátással és legelésző juhokkal körülvéve. Ebben a festői környezetben nem is meglepő, hogy egy, a római birodalom idejéből származó templom maradványait fedezték fel, amikor arra szánták magukat, építenek egy új szupermarketet a város számára.

Sarsina, az olasz kisváros pompás történelmi múlttal rendelkezik, illetve ez a szülővárosa a híres drámaíró Plautusnak is, ma már nem sok mindennel tudja elfoglalni magát itt a 21. század embere, hacsak nem a hegymászás vagy a madárlesés szerelmese.

Bár a helyiek és a nyaralók egyaránt egyetértenek abban, hogy a rusztikus, lassú életmód része Sarsina varázsának, a lakosok mégis izgatottan várták az új szupermarketet, fitneszközpontot és játszóteret is magában foglaló fejlesztés megépítését. Az eredeti terveket azonban eléggé keresztbe húzta az ókori templom maradványainak felfedezése – írja a CNN.

Július elején látott napvilágot először a föld alatti kincs,

egy 577 négyzetméter széles, vízszintes homokkő tömbökből és márványlapokból álló impozáns szerkezet, amelyet a kutatók egy ókori templom oszlopai és falai fölé épített dobogóként azonosítottak.

A helyszínre hívott régész, Romina Pirraglia nyilatkozott az építménnyel kapcsolatban és azt mondta,

három különálló szobát tártunk fel, amelyeket valószínűleg Jupiter, Juno és Minerva istenek hármasának szenteltek.

Hozzátette, az ásatások még mindig folyamatban vannak, de annyit már biztosan megállapítottak, hogy a templomot a Krisztus előtti 4. században építhették az umbriaiak – egy ősi itáliai törzs, akik a rómaiak előtt éltek a területen.

Egy másik régész, Federica Gonzato szerint ez a templom egy ókori kincs, ami segítségével fény derülhet még több részletre azzal kapcsolatban, hogyan emelkedtek föl, majd vesztek homályba az ókori római városok a történelemben. 

Ez Olaszország szépsége. Bárhol is ásunk, mindig előbukkan valami rejtett kincs a földből. A csodák soha nem szűnnek meg lenyűgözni minket

– fogalmazott.

Gonzato úgy véli, a felfedezés elősegíti az ókori demográfia és a városi átalakulások kutatását. Véleménye szerint, a lelőhely többről szól, mint a templom pódiumáról. Pirraglia szerint vannak arra utaló jelek, hogy az épületet a középkorban újrahasznosították. Egy ősi vízelvezető rendszert találtak középkori sírok és tűzhelyek mellett, ami arra utal, hogy valószínűleg helyiek lakták, vagy más társadalmi célokra használhatták az ókori építményt.

Rovatok