Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas a készültség Kínában a közelgő tájfun miatt

2023. szeptember 1., péntek 21:12

Légi járatok százait törölték, illetve üzleteket és iskolákat zártak be pénteken a kínai Kuangtung tartományban, valamint a különleges közigazgatási státuszú Hongkong és Makaó területén a közelgő Saola tájfun miatt.

A kínai meteorológiai szolgálat (CMA) csütörtökön a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki a dél-kínai partokat óránként 200 kilométeres széllökésekkel megközelítő ciklon miatt. Hongkongban több mint 300 ember rekedt a repülőtéren a mintegy 460 járat törlése miatt.

A hatóságok csaknem 800 ezer ember evakuálását rendelték el Kuangtung tartományban, mielőtt a vihar helyi idő szerint péntek éjjel vagy szombat hajnalban eléri a partvonalat. A tartomány 13 városában a tájfunra tekintettel elhalasztották a tanévkezdést – adta hírül az MTI.

A helyi meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy az időjárási körülmények gyorsan romlani fognak, amint a tájfun eléri a szárazföldet. Mint mondták, a vízszint rekordmagasságot érhet el, s a dagály akár három méterrel is magasabb lehet a megszokottnál.

A szerencsejáték-iparágáról ismert Makaóban egyéb óvintézkedések mellett átmenetileg elrendelték a kaszinók bezárását is.

A Saola tájfun mellett a térséget sújtja a Haikui trópusi vihar is, amely Tajvan felé közelít – a szigetet várhatóan vasárnap fogja elérni –, továbbá a Kirogi nevű trópusi vihar, amely azonban egyelőre messze van a szárazföldtől.

Rovatok