Index Vakbarát Hírportál

Távozik a politikából a bulizáson kapott volt finn miniszterelnök

2023. szeptember 8., péntek 06:32

Tony Blair egykori brit miniszterelnök nonprofit szervezetéhez csatlakozik Sanna Marin, korábbi finn miniszterelnök. A volt politikus közölte, nagyon örül, hogy új szerepben próbálhatja ki magát.

Sanna Marin volt finn miniszterelnök, aki a világ legfiatalabb, hivatalban lévő miniszterelnöke volt, csütörtökön bejelentette, hogy kilép a politikából, és csatlakozik egy londoni székhelyű nonprofit szervezethez.

Ideje továbblépni. Alig várom, hogy új szerepben próbáljam ki magam. Azt hiszem, ez egész Finnország javára válhat

– idézte az egykori politikust az NBC News.

Marin a Tony Blair Institute for Global Change londoni székhelyű nonprofit szervezet tagja lesz, amelyet Nagy-Britannia volt miniszterelnöke alapított. A volt politikus ezúttal „stratégiai tanácsadóként” tevékenykedik.

Az lesz a feladatom, hogy tanácsokat adjak különböző országok, kormányok és vezetők számára olyan szakpolitikai kérdésekben, amelyekben jártas vagyok. Ilyen például a jó kormányzás, a technológia, az éghajlat és a nemek közötti egyenlőség kérdései

– mondta Marin az NBC News szerint.

A 37 éves Sanna Marin vezette Finn Szociáldemokrata Párt az idei évben veszítette el a finn választásokat.

Marin népszerű volt országában, próbált a választók felé nyitott, elérhető politikusnak tűnni: a fiatal politikust fotózták már fesztiválon, mindig készségesen állt a sajtó munkatársai rendelkezésére, és korábban azt nyilatkozta, a miniszterelnöki rezidencia, a Kesäranta helyett inkább lakna vidéken, ahol egyébként pártja legtöbb szavazója él.

Az NBC News kiemeli, Sanna Marin miniszterelnöksége alatt Finnország hivatalosan is a NATO tagja lett, pártja kiemelkedően segítette Ukrajnát az oroszok ellen vívott háborújában. A portál szerint Finnország a koronavírus-járvány kezelésében is kiemelkedő volt.

Sanna Marinról miniszterelnöksége alatt több olyan videó is megjelent, ahol bulizás közben látható. Emiatt több politikai ellenfele kritikával illette, a politikus erre válaszul még egy drogtesztet is elvégzett.

Rovatok