Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk néhány szóval megint magára haragította Ukrajnát és Zelenszkijt

2023. szeptember 18., hétfő 15:28

Elon Musk csípős hangvételű posztban gúnyolódott az Ukrajna által indított ellentámadás mérsékeltnek vélt sikerein.

Elon Musk szeptember elején egyszer már közellenséggé vált az ukránok szemében, amikor kiderült, hogy a milliárdos szándékosan hátráltathatta Ukrajna Oroszország ellen zajló offenzíváját.

„Oly sok halál oly kevésért” – írta Musk vasárnap az X-en (korábbi nevén Twitter) közzétett bejegyzésében – írja az Insider.

Musk David Sacks kockázatitőke-befektető gondolatmenetére reagált röviden és tömören.

Sacks június 19-én azt találta mondani, hogy az ellentámadás „nem éri el az eredetileg kitűzött céljait”, azaz Oroszország területi térnyeréseinek visszaszorítását és a béketárgyalások elindítását.

Sacks aztán szeptember 17-én előállt egy térképpel, ami szerinte azt bizonyítja, hogy az ukránok nagyon kevés sikert könyvelhettek el az ellentámadás elindítása óta.

A Musk-féle béketerv olaj volt a tűzre

Elon Musk többször is megszólalt az ukrajnai háború kapcsán. A szeptemberi botrány kapcsán megjegyezte: az ukrán kormány a Starlink azonnali aktiválását kérte tőle, azzal a szándékkal, hogy „az orosz flotta nagy részét elsüllyesszék”.

Ha beleegyeztem volna a kérésükbe, akkor a SpaceX kifejezetten bűnrészes lenne egy jelentős háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában

– jelentette ki.

Musk azzal zárta gondolatait, hogy mindkét félnek bele kellene egyeznie a tűzszünetbe, mivel mindennap újabb és újabb fiatal ukrán és orosz emberek halnak meg azért, hogy valaki egy kis földdarabot nyerjen vagy veszítsen. „Ezért nem éri meg emberéleteket feláldozni” – jegyezte meg.

Korábban, 2022 októberében Musk egy béketerv-javaslatot tett közzé az X-en. Ez a terv azt tartalmazta, hogy Ukrajna elismeri a Krím Oroszország általi annektálását, és „semleges marad”, vagyis nem csatlakozik a NATO-hoz.

Musk ötlete akkoriban széles körű elutasítást váltott ki az ukrán tisztviselők részéről, Andrij Melnyik ukrán diplomata pedig azt mondta a milliárdosnak, hogy „húzzon a p*csába”.

Zelenszij azt üzente, Ukrajna nem áll meg

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég a CBS csatorna 60 Minutes című műsorának vendége volt, ahol a műsorvezető kérésére fronton folyó harcokat is jellemezte.

„Teljesen őszinte leszek önökkel. Miénk a kezdeményezés. Ez előny. Megállítottuk az orosz offenzívát, és ellentámadásba lendültünk, ami nem halad gyorsan, mert az aknamezők és az orosz tüzérség lelassította a partnereinktől kapott harckocsikat. Fontos, hogy mindennap előrehaladunk és területeket szabadítunk fel. Most tüzérségi párbaj folyik, mindkét fél naponta 40 000 lövedéket lő ki. Az ukrán gyalogság véres harcokban nyomul előre méterről méterre. Az első világháború elevenedik meg a szemünk láttára, drónokkal kiegészítve” – magyarázta. 

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője nemrég azt mondta, a tél beálltával sokkal nehezebb lesz végrehajtani a kijelölt támadó hadműveleteket. Ezért szerinte Ukrajnának 30-45 napja maradt arra, hogy sikerrel befejezze az ellentámadást.

Zelenszkij az erre vonatkozó felvetésre azt mondta, nincs vesztegetni való idejük. „Felejtsük el az időjárást és az ehhez hasonló kifogásokat. Azokon a helyeken, ahol páncélozott járművel nem tudunk áttörni, bevetjük a vadászgépeket. Ha a vadászgépek nem tudnak felszállni, akkor indítjuk a drónokat. Nyomás alatt kell tartanunk Putyint” – hangoztatta.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok